ANCOM anuleaza procedura pentru acordarea primelor doua multiplexe de televiziune digitala

Marti, 31 August 2010, ora 15:00
1790 citiri
ANCOM anuleaza procedura pentru acordarea primelor doua multiplexe de televiziune digitala

ANCOM opreste licitatiile aflate in desfasurare pentru acordarea primelor doua multiplexe de televiziune digitala terestra, in urma publicarii in Monitorul Oficial a HG nr. 833/2010 pentru modificarea Strategiei privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra, precizeaza NewsIn.

Acest act normativ schimba cadrul juridic aplicabil procedurii de acordare a licentelor in vederea operarii celor doua multiplexe de televiziune digitala terestra.

"ANCOM nu a fost consultata la elaborarea actului normativ susmentionat", se arata in comunicatul emis marti de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Ca urmare a unei Hotarari anterioare a Guvernului din luna iunie 2010, ANCOM derula o licitatie internationala pentru acordarea licentelor pentru primele doua multiplexe de televiziune digitala terestra la care s-au aratat interesate sa participe sapte companii din Romania si din strainatate. ANCOM precizeaza ca prin intermediul celor doua multiplexe scoase la licitatie se asigura o perioada rezonabila de simulcast, punerea in functiune a acestora neinsemnand oprirea semnalului analogic si nedepinzand de oprirea semnalului analogic.

ANCOM a transmis in cursul zilei de astazi (marti, 31 august, n.r.) scrisori de informare catre cei sapte cumparatori ai caietelor de sarcini cu privire la necesitatea anularii licitatiilor, anuntandu-i totodata ca Autoritatea va returna sumele achitate pentru achizitionarea caietelor de sarcini.

In continuare, ANCOM asteapta emiterea in 45 de zile a noii hotarari a guvernului care va stabili calendarul tranzitiei la televiziunea digitala, precum si emiterea celorlalte acte normative care vor stabili noua procedura de licitatie, modul in care vor fi acordate licentele si taxa de licenta, mai informeaza ANCOM.

"Odata cu aceasta amanare, Romania pierde startul catre dezvoltarea unor noi servicii de comunicatii mobile de banda larga si a investitiilor in acest domeniu, dividendul digital fiind un factor cheie pentru incurajarea cresterii economice", a declarat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu.

Odata cu tranzitia la televiziunea digitala terestra se elibereaza o portiune importanta de spectru, dividendul digital, prin intermediul caruia utilizatorii vor putea avea acces la servicii broadband wireless mai bune si mai ieftine, dar si la o paleta mai larga de servicii wireless inovative.

Amanarea tranzitiei la televiziunea digitala terestra si, implicit a eliberarii spectrului, duce la intarzierea lansarii unor servicii de banda larga in Romania si poate crea premisele maririi decalajului intre Romania si celelalte tari din Uniunea Europeana in ceea ce priveste serviciile de acces la internet in banda larga.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#anulare, #digitala, #internet, #servicii, #televiziune, #terestra, #tranzitie , #Stiri Internet