ANCOM a stabilit primele etape pentru trecerea de la televiziunea analogica la cea digitala

Joi, 12 Noiembrie 2009, ora 18:30
1953 citiri
ANCOM a stabilit primele etape pentru trecerea de la televiziunea analogica la cea digitala

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a stabilit joi etapele trecerii de la televiziunea analogica la cea digitala, primul pas fiind acordarea a doua multiplexe digitale nationale, a anuntat joi Autoritatea, potrivit NewsIn.

"Pentru a acorda aceste prime doua multiplexe, este nevoie sa indeplinim cateva conditii, care constituie tot atatia pasi necesari. Un prim pas a fost deja facut, ANCOM stabilind repartizarea frecventelor din planul GE06 pe multiplexe, astfel incat primele doua multiplexe sa poata functiona in paralel cu frecventele existente, asigurand o perioada de simulcast de cel putin 1 an", a declarat presedintele ANCOM.

Potrivit ANCOM, urmatorul pas necesar pentru atribuirea celor doua multiplexe este stabilirea tipului de procedura de selectie privind acordarea licentelor de utilizare a frecventelor, a conditiilor si a cuantumului eventualelor taxe de licenta printr-o Hotarare de Guvern, dupa agrearea unui punct de vedere comun intre Consiliul National al Audiovizualului (CNA), ANCOM si MCSI.

Apoi, presedintele ANCOM va emite o decizie pentru desfasurarea procedurii de selectie stabilite prin HG, urmand ca Autoritatea sa elaboreze caietul de sarcini.

In urma publicarii formei finale a caietului de sarcini, ANCOM va organiza procedura de selectie, desemnarea castigatorului si acordarea licentelor de utilizare a frecventelor.

In ultima etapa, CNA va acorda licentele audiovizuale digitale pentru radiodifuzori.

Catalin Marinescu a precizat ca, fiind luate in considerare aceste etape, desemnarea castigatorilor nu se va lua mai devreme de sase luni.

"E asadar putin probabil ca primele multiplexe sa se acorde mai devreme de mijlocul anului viitor. Probabil ca Hotararea de Guvern privind procedura de selectie va reactualiza si termenele prevazute in Strategie.

Sunt insa optimist ca pana la sfarsitul acestui an vom reusi sa parcurgem cel putin primele doua etape: redactarea si aprobarea Hotararii de Guvern si adoptarea deciziei ANCOM privind desfasurarea procedurii de selectie", a adaugat Marinescu.

Totodata, tranzitia la televiziunea digitala terestra presupune acordarea a inca patru multiplexe digitale si realizarea, progresiv, a unei acoperiri de minim 90% din populatie si 80% din teritoriu.

Acordarea celor patru multiplexe implica parcurgerea acelorasi etape ca si in cazul primelor doua multiplexe, existand insa si o etapa initiala diferita.

Aceasta consta in infiintarea grupului interdepartamental format din reprezentati ai Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Ministerului Finantelor Publice, Consiliului National al Audiovizualului si ai ANCOM.

 

#ancom, # tranzitie, # televiziune analogica, # digitala , #Stiri Internet