Amenintarea WikiLeaks: fost bancher elvetian ofera date bancare

Duminica, 16 Ianuarie 2011, ora 23:33
1159 citiri
Amenintarea WikiLeaks: fost bancher elvetian ofera date bancare

Un fost bancher elvetian, Rudolf Elmer, a declarat ca doreste sa ofere WikiLeaks doua CD-uri continand, potrivit acestuia, numele a aproximativ 2.000 de clienti de banci care au incercat sa scape de fisc, intr-un interviu publicat duminica, informeaza Mediafax.

"Documentele arata ca acestia se ascund in spatele secretului bancar, aparent pentru a scapa de fisc", a declarat Rudolf Elmer, un fost bancher in cadrul Bancii Julius Baer, pentru publicatia Sonntag.

Aceste date ar urma sa fie inmanate luni, intr-o conferinta de presa, la Londra, in prezenta fondatorului site-ului WikiLeaks, Julian Assange, adauga publicatia.

WikiLeaks a facut publice, in ultima perioada, mii de telegrame diplomatice apartinand Departamentului de Stat american.

Dar aceste nume nu vor fi publicate imediat de WikiLeaks, a anuntat Rudolf Elmer, adaugand ca "WikiLeaks va verifica aceste date, iar daca este, intr-adevar, vorba de evaziune fiscala, ele vor fi publicate mai tarziu".

Potrivit fostului bancher, intre aceste persoane figureaza si aproximativ 40 de politicieni si miliardari din Statele Unite, Elvetia, Germania si Marea Britanie.

Datele provin "de la cel putin trei institutii financiare si acopera o perioada cuprinsa intre 1990 si 2009", a spus el.

Elmer, care a fost directorul filialei Bancii Julius Baer in Insulele Caiman, urmeaza sa se prezinte, miercuri, in fata unui tribunal din Zurich, pentru a raspunde unor acuzatii de incalcare a secretului bancar, dupa ce a mai transmis WikiLeaks, in 2007, nume de clienti.

Potrivit presei elvetiene, impotriva unora dintre acestia au fost deschise anchete pentru evaziune fiscala, in mai multe tari. 

#wikileaks, #bancher, #julian assange, #evaziune fiscala, #fisc , #Stiri Internet