Alex Balan, cercetatorul-sef pe zona de securitate la Bitdefender, afectat si el de bresa de securitate a Facebook, explica ce s-a intamplat

Duminica, 30 Septembrie 2018, ora 10:54
904 citiri
Alex Balan, cercetatorul-sef pe zona de securitate la Bitdefender, afectat si el de bresa de securitate a Facebook, explica ce s-a intamplat
Foto: Facebook Bitdefender

Nu exista pana in prezent date privind cantitatea exacta de informatii afectate in urma piratarii conturilor Facebook si nici de cand au fost conturile afectate, a declarat pentru News.ro cercetatorul-sef pe zona de securitate la Bitdefender, Alex Balan, care este, de altfel, unul din cei afactati de bresa de securitate a celei mai mari retele de socializare din lume.

Aproximativ 50 de milioane de conturi Facebook au fost piratate (plus inca 40 de milioane posibil afectate) din cauza unei brese de securitate - un atac de mare amploare care relanseaza critici la adresa retelei de socializare, deja grav zguduita de mai multe controverse, mai ales pe tema protectiei datelor personale.

"Atacatorii au furat ceea ce se cheama token-urile de acces ale sesiunii. Un fel de chei digitale care se creeaza in momentul autentificarii, pentru a nu fi nevoie sa introduceti credentialele de fiecare data cand accesati platforma. In contul de Facebook poti vedea in cate locuri esti logat. Iar atacatorii au reusit sa fure aceste chei digitale. Exploatand o vulnerabilitate in modulul 'View as' au luat acel token, putand intra in profilul unei anumite persoane", a declarat Alex Balan.

Reprezentantul BitDefender afirma ca Facebook a invalidat apoi toate token-urile celor 50 de milioane de utilizatori.

Ulterior, au fost invalidate aceste token-uri si pentru alti posibili 40 de milioane de utilizatori care ar fi folosit functia "View as", conturile fiind suspectate a fi sparte.

"Eu sunt intre cei atacati. Vineri nu am putut folosi contul de Facebook de pe niciunul din dispozitivele pe care il aveam instalat, nici messenger-ul", a precizat Balan.

O informatie sensibila, spune el, este faptul ca, pana in prezent, nu se stie ce anume si cate informatii din conturile celor vizati au fost afectate.

"Facebook a descoperit problema marti, au anuntat intai autoritatile si apoi au luat masuri de remediere. Butonul de 'View as' a fost scos. In ceea ce priveste numarul atacatorilor, puteau fi oricati, zeci, sute, mii sau chiar zeci de mii. Nu stie nimeni de cat timp actionau", a subliniat Balan.

Reprezentantul producatorului roman de aplicatii de securitate cibernetica le atrage atentia internautilor asupra informatiilor pe care le difuzeaza cu ajutorul Internetului.

"Cand punem o poza online, de exemplu, acea poza nu mai poate fi stearsa, nu poate fi facuta disparuta, deoarece poate fi salvata de cineva si folosita in diverse scopuri peste cativa ani. Aveti grija ...citeste mai departe despre "Alex Balan, cercetatorul-sef pe zona de securitate la Bitdefender, afectat si el de bresa de securitate a Facebook, explica ce s-a intamplat" pe Ziare.com

#Facebook bresa securitate zeci milioane conturi , #Stiri Internet