Aerul, resursa energetica a viitorului?

Marti, 19 Iulie 2011, ora 15:45
1475 citiri
Aerul, resursa energetica a viitorului?

In curand, am putea sa ne luam curentul electric necesar pentru telefoane mobile direct din… aer. Cercetatorii au descoperit o modalitate de a alimenta senzori wireless si microprocesoare prin acumularea energiei din aerul care ne inconjoara. 

Dispozitivul este suficient de mic incat sa incapa in orice buzunar si ar putea functiona independent sau impreuna cu alte tehnologii de generare a curentului.

“In jurul nostru exista o cantitate foarte mare de energie electromagnetica, insa nimeni nu a reusit pana acum sa se foloseasca de ea”, declara Manos Tentzeris, profesor in cadrul Georgia Tech School of Electrical and Computer Engineering pentru Daily Mail.

Energia acumulata din aer ar putea permite unui smartphone, spre exemplu, sa transminta un semnal SOS si sa isi pastreze functionalitatile de baza in acelasi timp, potrivit comunicatului transmis de Georgia Tech.

Tentzeris si echipa sa au folosit imprimante cu tus pentru a combina senzori si antene cu capacitati de acumulare de energie,  pe un suport de  hartie sau polimer flexibil.

Cand antena primeste un semnal, energia electromagnetica se transforma din curent alternativ in curent continuu.

Cantitatea de energie capturata nu este impresionanta - cativa miliwatti - insa este de ajuns pentru a alimenta micro-senzori si etichete EFID (de identificare prin frecventa radio).

Dispozitivele vor ajunge in curand pe piata

Cercetatorii au declarat ca acest tip de senzori auto-alimentati va intra pe piata la un pret relativ mic.

Echipa de cercetare spera ca in momentul in care va fi combinat cu un sistem avansat, care sa joace rolul unui condensator, dispozitivul va putea produce pana la 50 de miliwatti.

Combinarea acestor doi factori ar putea oferi un mediu perfect pentru un numar mare de senzori wireless.

Spre exemplu, senzorii aplicati pe etichetele alimentelor ar putea detecta componentele chimice care indica un continut deteriorat si ar putea transmite o alerta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aer, #energie, #energie elctrica, #incarcator, #senzori , #Stiri Internet