Administratia Trump dezinstaleaza antivirusul Kaspersky de teama ca e spionata astfel de rusi

Joi, 14 Septembrie 2017, ora 11:40
1055 citiri
Administratia Trump dezinstaleaza antivirusul Kaspersky de teama ca e spionata astfel de rusi
Foto: Facebook/ Kaspersky Lab

Departamentul american pentru Securitate Interna a dispus ca celelalte departamente din cadrul Guvernului si agentii guvernamentale sa dezinstaleze din sistemele IT antivirusul companiei Kaspersky, cu sediul la Moscova.

Departamentul s-a declarat ingrijorat de presupuse legaturi intre repezentanti ai companiei si servicii ruse de informatii.

Masura a fost anuntata inaintea unui vot in Senat, prevazut saptamana aceasta, in vederea interzicerii utilizarii de catre Guvern a produselor acestei companii ruse in domeniul securitatii cibernetice.

Kaspersky Lab a respins in mai multe randuri acuzatii potrivit carora ar avea legaturi cu Kremlinul.

Insa aceste acuzatii au determinat o serie de comercianti cu amanuntul din Statele Unite sa retraga produsele Kaspersky Lab de la vanzare.

Kaspersky are peste 400 de milioane de clienti in intreaga lume, insa nu a reusit sa devina un furnizor important in domeniul securitatii cibernetice al Guvernului american.

Secretarul interimar pentru Securitate Interna, Elaine Duke, le-a dat un termen limita de 90 de zile institutiilor vizate sa dezinstaleze si sa inlocuiasca software-ul.

"Departamentul este ingrijorat din cauza legaturilor dintre anumiti reprezentanti Kaspersky, (serviciile) ruse de informatii si alte agentii guvernamentale", a declarat ea, citata intr-un comunicat.

Exista "riscul ca Guvernul rus sa actioneze singur sau in colaborare cu Kaspersky, sa se foloseasca de accesul oferit de produsele Kaspersky si sa compromita informatii federale si sisteme de informatii care implica in mod direct securitatea nationala a Statelor Unite", a subliniat ea.

Reactia Kaspersky

Compania Kaspersky s-a declarat dezamagita de aceasta decizie si a anuntat ca va incerca sa dovedeasca faptul ca acuzatiile sunt nefondate.

"Nicio dovada credibila nu a fost prezentata in mod public de catre cineva sau de vreo organizatie, iar acuzatiile au la baza afirmatii false si ipoteze inexacte", a anuntat compania intr-un comunicat.

Insa Bloomberg scria in urma cu doua luni pe site ca a vazut e-mailuri intre CEO-ul Eugene Kaspersky si membri de rang inalt ai conducerii companiei in care este prezentat un proiect secret in domeniul securitatii cibernetice, solicitat se pare de serviciul federal rus de informatii (FSB, fostul KGB).

Bloomberg sugera ca instrumentele respective nu doar resping atacuri cibernetice, ci colecteaza informatii despre hackerii care le lanseaza si le ofera serviciilor ruse de informatii. ...citeste mai departe despre "Administratia Trump dezinstaleaza antivirusul Kaspersky de teama ca e spionata astfel de rusi" pe Ziare.com

#Guvern Trump inlocuit antivirus Kaspersky, #antivirus Kaspersky colaborare spionaj rus , #Stiri Internet