Abonatii mai au timp sa isi activeze numerele nationale

Vineri, 29 Mai 2009, ora 16:51
1130 citiri
Abonatii mai au timp sa isi activeze numerele nationale

ANCOM a prelungit cu sase luni termenul de activare a numerelor nationale pentru servicii de informatii privind abonatii, dupa ce a constatat intarzierea procesului de obtinere a bazelor de date de la furnizorii de servicii, se arata intr-un comunicat al autoritatii, potrivit Newsin.

Prelungirea termenului s-a facut vineri, 29 mai, dupa ce presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a adoptat si a trimis spre publicare in Monitorul Oficial decizia de modificare a deciziei presedintelui Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANRCTI) privind alocarea unor numere nationale scurte pentru servicii armonizate la nivel european. Decizia va intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial.

"Decizia prelungeste cu sase luni termenul de activare a numerelor nationale scurte pentru servicii de informatii privind abonatii de forma 118(xyz), deoarece ANCOM a constatat ca procesul legat de obtinerea bazelor de date de la furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului a fost intarziat din cauza inexistentei unei practici si a unor reguli de obtinere a acordului abonatilor pentru transmiterea datelor cu caracter personal catre furnizorii de servicii de informatii privind abonatii", se arata in comunicatul ANCOM.

ANCOM si Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) au elaborat si publicat o serie de precizari si recomandari cu privire la aplicarea normelor legale in domeniu.

Acestea sunt necesare pentru ca atat furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, cat si furnizorii de servicii de informatii privind abonatii sa fie informati in mod complet cu privire la procedurile legale ce trebuie respectate.

ANCOM a decis, in urma recomandarilor reprezentantilor industriei de comunicatii, si prelungirea termenului in care furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului mai pot utiliza alte numere din Planul National de Numerotatie pentru furnizarea serviciilor de informatii privind abonatii sau servicii conexe, pana la 28 noiembrie 2009.

ANCOM a considerat necesara corelarea acestui termen cu data limita de activare a numerelor de forma 118(xyz) valabila pentru majoritatea titularilor de licente de utilizare a acestor resurse de numerotatie.

Numerele de forma 118(xyz) sunt utilizate la nivel european pentru serviciile de informatii privind abonatii. In Romania, furnizorii vor putea oferi prin intermediul lor atat servicii de informatii privind abonatii, cat si servicii conexe acestora, precum informatii privind domeniul de activitate sau profesia abonatului sau informatii privind abonatii in limbi de circulatie internationala.

#abonati, #activare, #ancom, #numere, #termen , #Stiri Internet