20% dintre utilizatorii din Romania de telefonie mobila au doua sau mai multe cartele SIM

Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 12:34
1828 citiri
20% dintre utilizatorii din Romania de telefonie mobila au doua sau mai multe cartele SIM

20% dintre utilizatorii de telefonie mobila au doua sau mai multe cartele SIM pe care le folosesc in general pe aparate telefonice diferite, iar aproape 40% din romani au auzit de aparatele dual-SIM, cu toate ca foarte putini le si folosesc, potrivit celui mai recent studiu GfK Omnibus, informeaza NewsIn.

La sfarsitul anului 2009 s-au inregistrat mai mult de 27 de milioane de cartele SIM active conform datelor oficiale ale operatorilor - ceea ce depaseste ca numar populatia tarii si este in crestere fata de anii anteriori.

Potrivit studiului GfK Omnibus, aproximativ trei sferturi dintre romani utilizeaza servicii de telefonie mobila si 80% dintre clientii acestui serviciu folosesc in mod curent un singur SIM.

Un sfert dintre utilizatorii de telefonie mobila din mediul urban si dintre utilizatorii tineri (20-39 de ani) folosesc mai multe SIM-uri.

In Bucuresti intalnim cea mai ridicata proportie de persoane care utilizeaza mai mult de o cartela SIM pentru serviciul de telefonie mobila (42%).

Telefoanele dual-SIM sunt relativ cunoscute - 39% dintre romani stiu de existenta acestora, in special barbatii, locuitorii din mediul urban, din Dobrogea si din Bucuresti si cea mai mare parte a persoanelor intre 15-39 de ani.

Prietenii si cunoscutii sunt principala sursa de la care romanii au aflat de telefoanele dual-SIM, urmata de Internet.

Magazinele operatorilor de telefonie au contribuit mai putin la promovarea tehnologiei dual-SIM (reprezentand o sursa de informare pe acest subiect pentru mai putin de 20% dintre romani).

In ceea ce priveste situatia la nivel mondial, studiul citat releva faptul ca producatorii mari de telefoane au fost mai putin preocupati sa scoata pe piata aparate dual-SIM, mai ales ca operatorii de telefonie mobila colaboreaza adeseori cu producatorii de telefoane pentru a oferi abonatilor aparate la preturi promotionale.

Prin urmare, majoritatea aparatelor dual-SIM disponibile pana nu demult pe piata au fost fabricate de diversi producatori necunoscuti.

Aceasta a condus la perceperea globala a aparatelor dual-SIM drept telefoane de calitate mai slaba decat cele obisnuite.

Studiul GfK arata ca in Romania jumatate din populatie nu si-a format inca o parere clara despre mobilele dual-SIM.

Perceptiile pe care si le-au format pana acum romanii sunt: o treime crede ca telefoanele dual-SIM sunt la fel de bune ca oricare alt aparat si un sfert din populatie stie ca aceste telefoane nu sunt codate in reteaua unui anumit operator; aproximativ 20% dintre romani s-au aratat interesati sa afle mai multe detalii despre aceasta tehnologie.

Locuitorii din Bucuresti sunt mai critici - un sfert dintre ei considera ca mobilele dual-SIM sunt mai slabe decat telefoanele obisnuite si ca acestea nu ofera la fel de multe functii.

Putini dintre romani cunosc faptul ca aceste aparate sunt relativ ieftine in comparatie cu cele obisnuite - doar 6% dintre ei cred acest lucru.

Studiul GfK Omnibus a fost realizat in luna martie 2010 pe un esantion de 1.082 de respondenti din mediul urban si rural. Rezultatele sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste.

#telefonie mobila dual sim utilizatori , #Stiri Internet