Romania a fost sursa pentru 1,3% din totalul de mesaje spam, in iunie

Miercuri, 21 August 2013, ora 15:18
1965 citiri
Romania a fost sursa pentru 1,3% din totalul de mesaje spam, in iunie
Sursa foto: The Telegraph

Ponderea mesajelor de tip spam a ajuns, la jumatatea anului, la 71,1% din traficul total de email-uri, in crestere cu 1,4 puncte procentuale, iar Romania s-a pastrat intre primele 20 de surse ale acestora, cu o cota de 1,3%, in crestere usoara fata de luna mai, ocupand locul 14.

Pentru mesajele de tip spam care au avut ca destinatie tarile din Europa, in luna iunie, Romania a fost a saptea sursa a acestora, cu o cota de 2,1%, dupa ce in mai ocupa a 11-a pozitie, cu o cota de 1,7% din totalul acestor mesaje, reiese din raportul Kaspersky.

In acelasi timp, atasamentele malware au fost identificate in 1,8% din numarul total de email-uri, cu un punct procentual mai putin comparativ cu luna anterioara.

Ascunsi in spatele Apple

In iunie, spammerii s-au folosit activ de numele fondatorului Apple, Steve Jobs. In subiectul mesajului nesolicitat, destinatarul era invitat sa afle secretul succesului omului de afaceri, insa corpul mesajului continea o reclama pentru o sesiune de cursuri gratuite.

Organizatorii acestora promiteau ca in numai ora si jumatate pot invata pe oricine sa transforme un hobby intr-o afacere profitabila. Numele lui Steve Jobs era folosit pentru a atrage atentia asupra programului de pregatire.

Pe langa mesajele care promovau cursuri de pregatire si promiteau sa dezvaluie secretul succesului lui Steve Jobs, in luna iunie au fost identificate mai multe mesaje de tip spam care ofereau reduceri semnificative de pret pentru produse Apple.

Pentru a face email-urile sa para legitime, scammerii au introdus numele companiei la categorie "From", desi adresa de email folosita nu avea nicio legatura cu Apple.

Autorii acestor mesaje subliniau faptul ca mai exista un numar limitat de produse si ca era esential ca persoanele interesate sa le cumpere inainte de epuizarea stocului.

Acest truc frecvent intalnit era folosit pentru a-l incuraja pe utilizator sa ia o decizie cat mai rapid si sa intre direct pe link-ul trimis pentru a-si comanda produsele.

Spam-uri studentesti

Un alt subiect exploatat de spammeri a fost oferta de admitere la universitati din SUA, precum si alte oferte de cursuri online care puteau fi puse la dispozitia utilizatorilor. Aceste email-uri includeau adesea link-uri catre pagini cu formulare de inregistrare pentru cursul respectiv. insa, adresele pentru paginile web variau de la email la email si erau adesea create chiar in ziua in care mesajul era trimis.

Probabil aceasta era metoda prin care autorii care trimiteau mesajele in masa colectau date personale despre utilizatori.

China a fost principala sursa de spam, cu 24%, fiind urmata de SUA (17%) si Corea de

Sud, care a fost responsabila pentru 14% din numarul total de mesaje spam.

Coreea de Sud a ramas principala sursa de spam pentru utilizatorii din Europa (53,3%), contributia sa crescand cu 9,6 puncte procentuale in iunie. Statele Unite (4,6%) si Vietnamul (3,7%) au coborat pe locurile patru, respectiv cinci in clasament, cedand pozitiile de luna anterioara Italiei (6,7%), respectiv Taiwanului (5%). Contributia Italiei a crescut cu 3,9 puncte procentuale comparativ cu luna mai, cand se afla abia pe locul sapte in clasament.

Pentru atasamente malware, detectate in 1,8% din numarul total de email-uri transmise, scammerii au folosit trucul lor preferat - notificarile ce par a fi trimise din partea unor companii foarte cunoscute.

In luna iunie, numarul de atacuri care au avut ca tinta serviciile de email si mesagerie instant a evoluat semnificativ, deoarece in perioada concediilor de vara, numarul utilizatorilor de email si ICQ, Jabber, Skype etc. creste, de asemenea.

Exista o cerere foarte mare pentru acest tip de conturi pe piata neagra, ceea ce incurajeaza phisherii sa incerce tot mai mult sa obtina astfel de informatii.

Contrar estimarilor facute anterior de Kaspersky Lab, numarul de atacuri de tip phishing pe retelele sociale au scazut, insa aceste site-uri au ramas tinta preferata a atacatorilor informatici.

#spam Romania, #trafic email Europa, #spamuri trimise din Romania, #origine spam Romania, #deghizare spam , #SPAM