Ne face Internetul mai putin inteligenti?

Sambata, 05 Iunie 2010, ora 23:32
4754 citiri
Ne face Internetul mai putin inteligenti?

Crearea si difuzarea de texte, imagini si videoclipuri au devenit mai ieftine si mai usor de impartit, sub influenta mediei digitale. Printre videoclipurile amuzante postate pe Youtube si miliardele de e-mail-uri spam se regaseste cultura viitorului, potrivit Wall Street Journal.

Faptul ca utilizatorii au devenit producatori de content, erodand normele culturale ale calitatii, conduce la ingrijorare si la posibilitatea aparitiei unui haos intelectual.

De la tiparirea Bibliei pana la postarea unui clip pe Youtube, amandoua aparitii care au schimbat sisteme de gandire, oamenii obisnuiti cu vechiul sistem si-au pus problema scaderii nivelului intelectual la cei care le folosesc.

Potrivit studiilor, oamenii care citesc texte cu linkuri integrate inteleg mai putin decat cei care citesc un text traditional.

Cei care urmaresc o prezentare multimedia isi amintesc mai putin din prezentare decat isi amintesc cei care citesc informatiile intr-o carte.

Oamenii distrasi zilnic de e-mailuri, alerte, mesaje pe programele de instant messaging, comentarii pe profilele de retele sociale inteleg o problema mai greu decat cei care reusesc sa le controleze si sa isi stabilesca in mod corect lista de prioritati.

In cele din urma, anajatii care jongleaza cu multe taskuri online sunt mai putin creativi si mai putin productivi decat cei care fac un singur lucru, asupra caruia se concentreaza total.

Puterea de gandire si memoria unui om depind intr-un grad foarte mare de capacitatea acestuia de a se concentra.

"Numai atunci cand acordam atentie sporita unei informatii noi, o vom putea asimila si asocia cu informatii deja acumulate", sustine Eric Kandel, laureat Nobel pentru descoperiri in domeniul neurochirurgiei.

Desi jocurile video pot dezvolta abilitatile de recunoastere vizuala, prin schimbarea rapida a atentiei de la o imagine la alta, studiile cercetatorilor americani au aratat ca efectul secundar este automatizarea si scaderea rigurozitatii procesului de gandire.

Efectele PC-urilor si a telefoanelor mobile asupra atentiei nu dispar odata cu inchiderea acestora, deoarece structura celulara a creierului uman se adapteaza la instrumentele pe care le folosim.

Fiecare tehnologie folosita va intari anumite cai neurale si le va slabi pe altele. Aceste alteratii celulare ne formeaza felul in care gandim, chiar si atunci cand nu folosim tehnologiile respective.

Partea luminata a Internetului

In intreaga lume, sunt 1,8 miliarde de utilizatori, potrivit Instutului Nielsen. Traim intr-o perioada de explozie a capacitatilor de publicare.

Daca in secolul 20, televizorul era principala sursa de informare, acum rolul principal il ocupa Internetul.

Wikipedia a devenit principala sursa de referinte pentru referate din intreaga lume, in mai putin de 10 ani.

PatientsLikeMe.com, o comunitate virtuala in care pacientii isi impartasesc simptomele si tratamentele, a revolutionat domeniul cercetarii medicale.

#inteligenta, #internet, #media, #wikipedia, #youtube , #SPAM

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

-0.0001

1 USD = 4.6576 RON

0.0516
  1. Google Chrome primește o actualizare importantă. Ce pot face acum utilizatorii Android
  2. Românul care a digitalizat peste 3.000 de primării din țară și-a extins proiectul și în SUA
  3. Elon Musk amenință că va interzice produsele Apple în companiile sale. ”Nimeni nu citește de fapt termenii și condițiile”
  4. Google, amendat cu 15 milioane de dolari. Motivul pentru care a fost sancționat gigantul american
  5. Apple dezvăluie iOS 18, în cadrul WWDC24: Mai multe posibilități de customizare pentru utilizatori și dezvoltatorii de aplicații VIDEO
  6. Metoda revoluționară prin care cancerul poate fi detectat din timp. Care este rolul inteligenței artificiale
  7. Cea mai buna alegere pentru a găsi cele mai bune soluții audio Bose