BitDefender: Amenintarile informatice s-au dublat in Romania in T1

Luni, 09 August 2010, ora 13:21
1469 citiri
BitDefender: Amenintarile informatice s-au dublat in Romania in T1

Numarul amenintarilor informatice (malware) s-a dublat in Romania in primul semestru, la 1,6 milioane, fata de perioada similara din 2009, potrivit datelor producatorului roman de solutii de securitate BitDefender.

"Majoritatea amenintarilor informatice care i-a afectat pe romani in prima jumatate a anului 2010 sunt aplicatii malware care circula la nivel international", se arata in comunicatul companiei.

Pe parcursul celor sase luni de monitorizare, BitDefender a identificat, in medie, 9.000 de amenintari noi sau mutatii ale acestora pe zi.

Cea mai importanta amenintare malware autohtona este o clona a viermelui Palevo, descoperita in februarie 2004 si numita Win32.Worm.IM.J. Pentru a se propaga, viermele trimite mesaje cu link-uri catre copii ale sale prin Yahoo! Messenger, apoi, dupa instalare, descarca si ruleaza diverse fisiere infectate.

Aplicatiile ransomware (aplicatie care cripteaza datele, iar atacatorul cere o rascumparare - n.r.) au fost prezente, de asemenea, in Romania, in primele sase luni ale anului.

Unul dintre instrumentele folosite a fost Application.Scareware.Keytz, acesta restrictionand victimei accesul la propriul calculator pana la reincarcarea unui cont pre-pay cu un credit de trei euro.

Romania s-a clasat, in primul semestru, pe locul noua in topul celor mai active zece tari in ceea ce priveste trimiterea de mesaje nesolicitate.

"Desi extrem de vizibil ca numar de mesaje, spamul trimis din Romania este in mare parte rezultatul infectiilor cu diversi boti folositi la nivel international. Campaniile de spam «made in Romania» sunt relativ putine si promoveaza atat servicii, cit si activitati si produse ilegale sau la marginea dintre legal si ilegal. Criza globala a indemnat anumiti ofertanti de servicii sa recurga la metode de promovare ilegale, dat fiind faptul ca se pot adresa unei audiente crescute cu costuri minime", se arata in raportul BitDefender.

Conform companiei, cele mai frecvente mesaje spam din aria serviciilor promoveaza cursuri de perfectionare si diverse traininguri sau certificari.

Din categoria spam cu produse, cele mai multe mesaje ofera componente hardware, CD-uri si DVD-uri cu produse multimedia piratate, precum si diverse "suplimente naturiste pentru slabit".

In perioada ianuarie-iunie 2010, s-au inregistrat numeroase campanii de phishing demarate in Romania ce vizeaza aproape exclusiv banci.

Pentru a-si convinge victimele sa completeze formularul si sa-si expuna astfel datele de identificare, atacatorii au folosit o gama larga de tactici.

Astfel, au informat potentialele victime ca primesc bonificatii sau premii la "completarea datelor folosind mijloace on-line", precum si diverse amenintari legate de blocarea conturilor sau restrictionarea accesului la servicii daca nu se supun cerintelor mesajului.

"Pe langa abordarile deja «clasice», infractorii cibernetici au profitat de prevederile Legii nr. 656/2002 precum si de cele ale Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 9/2008 privind cunoasterea clientelei in scopul prevenirii spalarii banilor si finantarii terorismului, pentru a-si convinge victimele sa-si divulge detalii confidentiale legate de card (precum numarul cardului, data expirarii, numarul CVE sau codul PIN)", se mai arata in raportul producatorului de solutii de securitate. 

#bitdefender, #malware, #palevo, #phising , #SPAM