Atacurile cibernetice, profitabile si usor de realizat

Marti, 22 Septembrie 2009, ora 17:42
1477 citiri
Atacurile cibernetice, profitabile si usor de realizat

Principalele cauze ale atacurilor cibernetice sunt profitabilitatea, usurinta realizarii si cadrul legislativ prea putin riscant pentru infractori, a declarat marti, la Bucuresti, Eugene Kaspersky, fondatorul producatorului rus de solutii de securitate, la un eveniment organizat de Ziarul Financiar.

"Internetul nu este inca sigur . Sunt multi bani pe internet, de aceea atacurile cibernetice sunt foarte profitabile. De asemenea, sunt usor de facut, din punct de vedere tehnic, mai ales ca nu exista contact fizic cu victima. Diferentele legislative dintre tari precum si posibilitatea pastrarii anonimatului si atacarea din alte state, mult indepartate de locatia victimei, sunt alte motive care aduc profituri", a spus Kaspersky, precizeaza Mediafax.

Pentru limitatea acestor atacuri, unele dintre masurile sugerate de fondatorul producatorului rus de solutii de securitate Kaspersky Lab sunt limitarea serviciilor disponibile pe internet, adoptarea unor sisteme de operare pentru PC-uri mult mai sigure, dar mai putin flexibile, precum si imbunatatirea pregatirii fortelor politienesti.

"Internetul este, pur si simplu, o alta utilitate publica, precum electricitatea sau transporturile. Totusi, pentru acestea din urma, oamenii trebuie sa se identifice. Retelele de utilitati publice au reguli care trebuie respectate. Pe internet insa nu trebuie sa te autentifici. Anonimatul este cheia, trebui sa-l oprim. Poate o solutie este introducerea unui pasaport", a spus Kaspersky.

De asemenea, el a aratat ca reglementarea globala si regionala a internetului, adoptarea rapida a unor legi de catre toate statele, precum si aparitia unui standard de securitate pentru producatorii de aplicatii software pentru PC-uri pot majora siguranta internetului.

"Chiar daca va crestere securitatea, mereu vor exista criminali informatici profesionisti, dar aparitia unui guvern al internetului ii va opri pe multi dintre acestia, va opri mesajele spam, continutul ilegal pe site-uri si va impiedica si crima organizata si atacurile terorismte. Cand va fi internetul sigur? Niciodata. Totusi, nu sunt asa de pesimist. Multe solutii de securitate vor fi instalate", a subliniat Kaspersky.

Radu Georgescu, proprietarul grupului de firme Gecad, a afirmat, la evenimentul organizat de Ziarul Financiar, ca un PC este sigur "100%" daca este deconectat de la retea.

"Totusi, nu cred ca va fi preferat un sistem de operare 100% sigur, dar 0% flexibil", a spus Georgescu.

Kaspersky a mai aratat ca, pentru asigurarea securitatii pe internet, trebuie neaparat instalata o solutie antivirus.

"De asemenea, utilizatorii trebuie sa fie educati, sa stie ce amenintari sunt pe internet", a spus fondatorul companiei Kaspersky.

Acesta a adaugat ca, in perioada urmatoare, va lua in calcul si cotarea companiei pe piata de capital, insa cand mediul economic va fi favorabil.

"Acum nu este momentul, suntem profitabili, avem o crestere sanatoasa a afacerilor, chiar daca ritmul a scazut de la 80-90% in anii trecuti, a ramas mult peste 10%", a mai spus Kaspersky.

La randul sau, Georgescu a adaugat ca, in prezent, nu este momentul luarii in calcul cotarea pe piata de capital a unei companii.

"In grupul Gecad sunt trei companii, acum nu e momentul, cand lucrurile se vor intoarce la normal, vom lua in calcul aceasta listare. Acum e momentul sa cumparam ieftin, nu sa vindem ieftin", a incheiat Georgescu.

#antivirus, #georgescu, #internet, #kaspersky, #radu , #SPAM