Tehnologiile cloud, viitorul industriei IT

Vineri, 13 Iulie 2012, ora 13:31
2724 citiri
Tehnologiile cloud, viitorul industriei IT

In ciuda problemelor care apar din cand in cand, cloud computing-ul pare a fi viitorul spre care trebuie sa se indrepte industria IT.

In urma cu cateva saptamani, serverele Amazon pentru cloud-computing au avut probleme tehnice in urma unei furtuni care a taiat alimentarea cu electricitate. Generatoarele companiei nu au facut fata, iar serviciul a fost indisponibil pentru mai multe ore. Acest lucru a afectat mai multe site-uri gazduite pe serverele AWS, inclusiv Netflix. Acest lucru este insa o intamplare si nu o regula, evolutia acestui tip de servicii fiind in general buna, scrie Wall Street Journal.

Problemele sporadice ale providerilor de servicii de stocare in cloud ridica intotdeauna discutii pe tema increderii pe care o pot avea utilizatorii. Ceea ce se intampla insa nu indeparteaza companiile si utilizatorii privati de cloud computing, ci, din potriva, se observa o clara expansiune a acestui noi industrii.

Faptul ca inca mai exista mici probleme care trebuie rezolvate nu trebuie sa ne puna pe fuga, spun analistii, care sustin ca este absolut normal sa existe astfel de momente in dezvoltarea unui produs relativ nou pentru marile mase.

Industria cloud-computing este in floare, si, conform unei firme de cercetare, in 2009 companiile care ofera servicii de acest gen au castigat 16 miliarde de dolari. Anul acesta suma s-ar putea dubla, iar pana in 2015 s-ar putea atinge 73 miliarde de dolari, fara a lua in calcul si beneficiile majore aduse productivitatii companiilor.

"Desi e usor si comod sa invinovatesti tehnologiile cloud pentru intreruperi, am aflat ca disponibilitatea noastra s-a imbunatatit treptat in ultimii ani", au declarat oficialii Netflix, serviciul online de filme care a avut de suferit in urma cu doua saptamani din cauza problemelor serverelor Amazon. Ei continua sa spuna ca acest mod de stocare de media este mult mai de incredere.

Amazon Web Services are sute de mii de clienti si centre de date din Japonia pana in Irlanda si din Brazilia pana in SUA. De la lansarea sa in 2006, AWS a devenit cel mai mare provider de servicii de stocare in nor.

"Atunci cand te uiti la serviciile Amazon, Google, Microsoft, acestea sunt mult mai stabile decat orice alta solutie in care ar putea companiile sa investeasca", spune un analist american.

Companiile, din ce in ce mai atrase de tehnologiile cloud

Tehnologia cloud a patruns puternic in mediul de afaceri in ultimii ani, companiile fiind atrase de avantajele prezentate de serviciile oferite si de costurile reduse ale acestora. Nici consumatorii de IT nu sunt indiferenti fenomenului si folosesc tehnologiile cloud pentru stocarea informatiile de tip email, foto, agende de contacte, streaming de filme ori audio.

Unele companii aleg sa foloseasca serviciile de cloud computing pentru a face copii de rezerva pentru documentele lor, pastrand insa alte elemente importante pe propriile servere. Alte companii insa, folosesc in exclusivitate aceste tehnologii cloud.

In orice caz, companiile incearca sa reduca cheltuielile in departamentul IT si sa adauge totusi si capacitati tehnice prin externalizarea unor date catre serviciile de cloud computing oferite de Amazon, Microsoft, Google si Rackspace.

La nivel global, 65% dintre consumatori stocheaza date in cloud, arata un studiu realizat de KPMG. Mai mult, 81% dintre companii au implementat deja cloud computingul sau intentioneaza sa o faca.

Tehnologiile cloud de la Apple costa 1,66 de dolari pentru un spatiu de 15 GB, Google ofera un spatiu de 1GB si 25 GB pentru email la pretul de 5 dolari. Serviciul cloud al Amazon costa 1,66 de dolari pentru 20 de GB. Alte companii ofera insa spatiu mai mult de stoca pentru preturi pe masura. Spre exemplu, Egnyte HybridCloud ofera 150 GB pentru 25 de dolari, iar OpenDrive 100 GB pentru 5 dolari. Dropbox, un alt serviciu cunoscut ofera pentru 10 dolari, 50 de GB de spatiu de stocare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tehnologii cloud, #evolutie tehnologii cloud, #cloud computing, #dezvoltare tehnologii cloud , #Servicii Web