UE, pe cale de a obtine noi informatii privind spionajul informatic american

Vineri, 14 Iunie 2013, ora 15:40
1761 citiri
UE, pe cale de a obtine noi informatii privind spionajul informatic american

SUA au acceptat vineri sa ii informeze pe europeni in legatura cu programul de spionaj informatic si sa colaboreze la instituirea de garantii pentru protejarea cetatenilor europeni, a anuntat comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, potrivit AFP.

"Am convenit cu SUA sa cream un grup de experti transatlantic pentru a schimba informatii si a studia garantiile", a declarat ea, pe contul sau de Twitter.

Malmstrom si comisarul european pentru justitie Viviane Reding au obtinut acest acord din partea ministrului american de justitie, Eric Holder, in cursul intalnirii organizate, la Dublin, de catre presedintia irlandeza a UE.

Americanii au oferit elemente privind functionarea programului Prism, precum si in ce priveste cadrul juridic al programului, a precizat o sursa europeana.

La inceputul saptamanii, Comisia a adresat o scrisoare autoritatilor americane in care si-a exprimat "serioase nelinisti" in privinta respectarii drepturilor fundamentale ale cetatenilor din UE si a cerut explicatii privind scopul si amploarea acestui program.

Scrisoarea este insotita si de un avertisment: aceasta noua confruntare privind spinosul dosar al confidentialitatii datelor, care a afectat deja relatiile dintre UE si SUA din ultimii ani, ar putea avea repercusiuni asupra negocierilor comerciale dintre UE si SUA.

#spionaj informatic SUA, #informatii spionaj SUA UE, #relatii Uniunea Europeana SUA , #Securitate IT