Supravegherea activitatii pe internet, "prioritate de top" pentru FBI

Luni, 03 Iunie 2013, ora 09:16
1497 citiri
Supravegherea activitatii pe internet, "prioritate de top" pentru FBI

Capacitatea de a-i supraveghea pe internauti este "prioritatea de top" a FBI si a autoritatilor americane, care isi sporesc eforturile pentru a obtine mijloacele necesare in acest sens, in ciuda rezistentei industriei noilor tehnologii si a grupurilor de aparare a libertatilor civile.

Andrew Weissmann, seful departamentului juridic al FBI, a declarat intr-o conferinta de presa care a avut loc recent la Washington ca extinderea puterilor politiei in acest domeniu este o "prioritate de top in acest an", transmite AFP.

"Mijloacele prin care comunicam astazi nu sunt limitate la companiile de telefonie", a observat el, pledand pentru puteri sporite de supraveghere, spre exemplu a serviciilor de "Gmail, Google Voice (si) Dropbox (n.r. - un serviciu de gazduire de fisiere online)".

In conformitate cu legile actuale, politia federala poate obtine deja un mandat judiciar pentru a avea acces la comunicatii online. Marile companii precum Google si Microsoft sunt in general in masura sa raspunda la o astfel de solicitare, insa spectrul nu este atat de larg, iar numeroase alte grupuri nu au mijloacele sau capacitatile tehnice pentru o "punere sub supraveghere".

In cazurile unde o supraveghere precum ascultarile telefonice ar permite obtinerea de informatii cruciale, autoritatile se gasesc neputincioase in fata opacitatii internetului.

Presedintele Barack Obama a declarat la 23 mai ca administratia sa "va reevalua puterile fortelor de politie, pentru a putea intercepta noi tipuri de comunicatii".

Propunerea, care, potrivit unor informatii din mass-media, este in curs de elaborare, le-ar cere companiilor informatice sa permita accesul guvernului la comunicatii sub amenintarea unor amenzi severe.

Reversul medaliei

Insa simpla evocare a unei intruziuni in acest domeniu a starnit proteste, motivate de multiple temeri.

In primul rand, pentru sectorul tehnologiilor, un astfel de acces ar crea deficiente din punct de vedere al securitatii utilizatorilor.

"Acest lucru ar crea o vulnerabilitate intentionata securitatii, (chiar daca) ei spera sa nu fie exploatata decat de persoane bine intentionate. Insa noi stim ca indivizi rau intentionati profita de asemenea", a precizat astfel Joseph Hall, expert al Centrului pentru Democratie si Tehnologie (CDT).

Aceasta organizatie a publicat recent un raport sustinut de circa 20 de oameni de stiinta. Unul dintre ei, Edward Felton, specialist in informatica al Universitatii Princeton, se teme ca aceasta masura "faciliteaza accesul piratilor la aceleasi informatii ca cele cautate de autoritati".

Posibilitatea de a mandata "ascultari cibernetice" in domeniul vast al comunicatiilor pe internet ii va afecta pe "cetatenii normali care respecta legea", facandu-i vulnerabili, "permitandu-le in acelasi timp infractorilor si teroristilor sa dezactiveze aceste ascultari sau sa foloseasca produse mai securizate provenite din alte tari", a spus si Bruce Schneier, alt expert in securitate informatica.

Fabricantii de tehnologii protesteaza de asemenea impotriva costurilor si consecintelor asupra competitivitatii pe care le-ar implica aceasta noua lege.

Joseph Hall explica de asemenea ca legea ar aduce noi costuri pentru grupurile high-tech deoarece autoritatile ar avea nevoie de chei care sa permita codarea sistemelor informatice si ar cere ca programele de calculator sa fie concepute cu o "portita de iesire", adica un acces secret necunoscut utilizatorului legitim, dar de care ar beneficia alte parti.

Acest constrangeri ar afecta inovatia, se tem companiile din sector.

Michael Beckerman, lobbyist al Internet Association, sustine ca acest proiect, care nu a fost facut public, este deja "fundamental defectuos".

In opinia lui Joseph Hall, din partea CDT, solutia exista deja: "A venit poate momentul sa se foloseasca mai inteligent muntii de informatii pe care FBI le colecteaza deja, in loc sa incerce sa obtina mai multe".

#supraveghere internet, #securitate internet, #monitorizare internet FBI, #servicii secrete internet , #Securitate IT