SUA si China continua sa se razboiasca pe tema securitatii cibernetice

Joi, 27 Iunie 2013, ora 17:31
1659 citiri
SUA si China continua sa se razboiasca pe tema securitatii cibernetice

China a acuzat joi Statele Unite de "standarde duble" si ipocrizie in domeniul securitatii cibernetice in contextul amplificarii tensiunilor intre Beijing si Washington in legatura cu zborul fostului informatician american acuzat de spionaj de Washington, Edward Snowden.

Aceasta noua reactie a Chinei survine la doua zile dupa ce Beijingul a respins acuzatiile SUA potrivit carora l-ar fi ajutat pe Snowden, acuzat de spionaj in SUA, sa scape de inculpare permitandu-i sa paraseasca Hong Kong-ul, relateaza Reuters.

Securitatea cibernetica este o tema sensibila in relatia dintre China si SUA si a fost unul din principalele subiecte pe agenda primului summit intre presedintii Xi Jinping si Barack Obama din aceasta luna.

Dezvaluirile lui Snowden privind intruziunea Agentiei Nationale de Securitate a SUA in China si Hong Kong au oferit Beijingului munitie considerabila in schimbul de tipul "ochi pentru ochi si dinte pentru dintre" dintre cele doua tari, noteaza Reuters.

Ministerul Apararii din China a spus ca programul PRISM "a dezvaluit adevarata fata si comportamentul ipocrit ale tarii vizate", fara a preciza numele tarii.

Documentele sustrase de Snowden au aratat ca Agentia Nationala de Securitate are acces la numeroase date online precum e-mail-uri, chat-room-uri si inregistrari video de la companii mari, inclusiv Facebook si Google, in cadrul programului guvernamental cunoscut sub denumirea de PRISM.

"Pe de o parte, cauta avantajele folosirii incorecte si egoiste a tehnologiei informatiilor si, pe de alta parte, face acuzatii fara acoperire impotriva altor tari", a declarat presei purtatorul de cuvant al Ministerului chinez al Apararii, Yang Yujun, potrivit agentiei nationale de presa Xinhua.

"Aceasta abordare a 'standardelor duble' nu este favorabila pacii si securitatii in spatiul cibernetic", a spus el.

China a precizat ca este profund ingrijorata de afirmatiile lui Snowden potrivit carora Statele Unite au patruns ilegal in numeroase retele de internet din Hong Kong si China, inclusiv cea a Universitatii Tsinghua, care gazduieste unul din principalele centre de internet din tara, si in retele chineze de telefonie mobila. Beijingul a spus ca a discutat aceasta chestiune cu Washingtonul.

Snowden a cerut azil in Ecuador, in prezent considerandu-se a fi in tranzit pe un aeroport din Moscova, de cand a zburat duminica din Hong Kong.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#scandal spionaj Snowden, #spionaj informatic SUA, #securitate cibernetica China , #Securitate IT