Spionaj electronic. Un server NSA s-ar afla in Romania

Marti, 06 August 2013, ora 23:15
2030 citiri
Spionaj electronic. Un server NSA s-ar afla in Romania
Sursa foto: The Guardian

Site-ul Cryptome.org a publicat o lista de tari si un planiglob pe care sunt marcate puncte rosii despre care afirma ca "ar putea fi locuri simbolice sau ar putea indica (existenta) unor servere X-Keyscore apartinand NSA la ambasade ale Statelor Unite", inclusiv in Romania.

Potrivit site-ului, care nu precizeaza vreo sursa, desi unele locuri in care se afla servere sunt cunoscute ca "statii de spionaj NSA-Echeleon in cadrul Five-Eyes - Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia si Noua Zeelanda -, multe dintre locurile serverelor sunt marcate in capitalele acestor state sau in apropiere de capitale".

Site-ul considera o "surpriza" punctul de la Moscova si noteaza ca alt punct apare in partea centrala din sudul Chinei, departe de Beijing, apreciind ca ar fi un "server clandestin". De asemenea, site-ul remarca ca statia NSA din Hawaii, unde a lucrat Edward Snowden, nu apare pe harta.

Pe planiglob sunt marcate aproximativ 85 de puncte in care s-ar afla "aproximativ 150 de situri", 25 de puncte aflandu-se pe coastele Antarcticii.

Puncte rosii apar, de asemenea, in 51 de tari. Cea mai densa concentrare este in Europa, Orientul Mijlociu, Asia de Sud si America Centrala, observa site-ul, care subliniaza ca "niciunul nu apare in zone ca Norvegia, Suedia, Islanda, Canada, in cea mai parte din America de Sud, Pacific si insulele din Atlantic.

Cryptome.org considera ca "ar fi logic ca Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA) sa utilizeze ambasadele americane ca pe avanposturi pentru colectarea (datelor) comunicatiilor locale cu ajutorul X-Keyscore", notand ca ambasadele au fost folosite pentru "intregul spectru al spionajului in toate formele si deghizarile sale, militar, politic, economic, social" si conchizand ca "adaugarea aspectului cibernetic era inevitabila". Site-ul argumenteaza ca ambasadele detin retele multiple de comunicare de la cele mai de jos nivele de securitate, pana la cele mai inalte.

Aceeasi sursa adauga ca alte noi dezvaluiri de documente provenind de la Edward Snowden ar putea sa descrie cum este realizat acest lucru de catre personal, retele si arhitectura serverelor de date, nu doar prin programele PRISM si X-Keyscore.

Cryptome.org este o biblioteca digitala pentru gazduire, creata in 1996 de catre cercetatori americani independenti si arhitectii John Young si Deborah Natsios. Biblioteca functioneaza ca loc de stocare a unor informatii despre libertatea de exprimare, criptografie, spionaj si supraveghere.

Cryptome isi asuma ca misiune, pe site, "sa primeasca spre publicare documente care sunt interzise de guverne in intreaga lume, in particular materiale despre libertatea de exprimare, confidentialitate, criptologie, tehnologii cu dubla utilizare, securitatea nationala, informatii (secrete) si guvernanta secreta - documente declasificate, secrete si clasificate - dar nu se limiteaza doar la acestea".

#spionaj electronic SUA, #server NSA Romania, #spionaj informatic Romania , #Securitate IT