Spionaj electronic: UE si SUA au demarat negocieri la nivel inalt

Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 09:41
1232 citiri
Spionaj electronic: UE si SUA au demarat negocieri la nivel inalt
Viviane Reding a inceput discutiile cu secretarul american pe Justiţie pe tema interceptarilor NSA

Vicepresedinta Comisiei Europene (CE) Viviane Reding si-a exprimat satisfactia fata de o "intalnire pozitiva si constructiva" luni cu secretarul american al Justitiei pe tema interceptarii de catre a serviciile americane de spionaj a comunicatiilor in Europa.

"Ne-am angajat sa avansam rapid in negocierile referitoare la un acord privind protectia datelor care sa fie semnificativ si coerent", a declarat presei la finalul acestei reuniuni, la Washington.

Comisarul european insarcinat cu afacerile judiciare a vorbit despre un "semnal foarte puternic de restaurare a increderii" intre cele doua continente, care s-a "evaporat" in decursul ultimelor luni de dezvaluiri despre interceptarea comunicatiilor cetatenilor europeni de catre Agentia americana pentru Securitate Nationala (NSA).

Reding a precizat ca a fost pentru "prima data" cand secretarul american al Justitiei Eric Holder a admis ca exista "probleme" in Europa cu privire la acest caz ce afecteaza relatiile dintre Washington si o serie de aliati europeni.

Ea a precizat ca Holder a "promis o soluitie satisfacatoare (...) foarte rapid", fiind vorba despre protectia datelor personale ale cetatenilor americani si europeni. Insa aceasta "buna vointa este necesar sa fie urmata de actiuni concrete" si "in mod rapid", a avertizat ea.

Negocierile pe tema protectiei datelor urmeaza sa se incheie in primavara lui 2014, a apreciat Reding. "Este pentru prima data in ultimii trei ani cand vad ca se misca ceva", si-a exprimat ea satisfactia la iesirea de la aceasta reuniune.

La intalnire au mai participat Cecilia Malmström, comisarul europan insarcinat cu Afacerile Interne, Rand Beers, secretarul interimar pentru Securitate Interna, ministrii lituanieni Juozas Bernatonis si Elvinas Jankevicius, a caror tara detine presedintia Consiliului UE, si ministrul grec al Justitiei Charalampos Athanasiou, reprezentantul viitoarei presedintii elene a UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#spionaj electronic UE, #spionaj electronic SUA, #comisar Reding spionaj NSA , #Securitate IT