Specialist Bitdefender: Tranzactiile online nu sunt sigure in retelele Wi-Fi publice

Vineri, 24 August 2012, ora 17:50
3173 citiri
Specialist Bitdefender: Tranzactiile online nu sunt sigure in retelele Wi-Fi publice

Folosim cardul pentru cumparaturi online, pentru traferuri bancare, pentru plata utilitatilor si pentru diverse servicii. Cat de protejati suntem, insa, atunci cand o facem intr-un loc public? Specialistii Bitdefender ne explica care sunt principalele pericole.

Bogdan Botezatu, senior E-Threat Analyst, a raspuns intrebarilor Business24.

Cat de sigura este folosirea de servicii de banking de la un computer public?

Folosirea calculatoarelor din spatii publice pentru operatii care necesita autentificare (verificare de e-mail, e-banking, socializare) este total neindicata.

Dat fiind faptul ca aceste sisteme sunt la dispozitia mai multor utilizatori, acestea pot fi infectate fie involuntar (prin accesarea de website-uri potential riscante), fie voluntar (instalarea unui keylogger sau troian de e-banking pentru colectarea de informatii de autentificare).

Daca folosirea unui calculator public este singura optiune, recomandam utilizatorilor sa verifice securitatea acestuia prin rularea unei scanari cu QuickScan (serviciu disponibil direct din browser, care poate fi accesat de la adresa ) inainte de a introduce datele de autentificare.

Cat de sigura este folosirea de servicii de banking sau efectuarea de tranzactii online prin intermediul laptopului personal, intr-o retea Wi-Fi deschisa, publica?

In retelele publice, deschise, informatia circula necriptat. Chiar daca folosirea laptopului personal elimina riscurile asociate cu furtul parolelor prin keylogging, mare parte din date sunt vizibile in cazul in care un atacator intercepteaza traficul wireless (metoda cunoscuta ca sniffing).

Recomandam utilizatorilor sa foloseasca o conexiune de date 3G (modem 3G) oricand este posibil. O alta posibilitate este achizitionarea unui serviciu VPN care cripteaza datele intre utilizator si serverul-destinatie chiar si atunci cand utilizatorul foloseste un hotspot public.

Cat de sigura este folosirea serviciciilor de plati online de la computerul de acasa?

In cazul in care computerul de acasa este protejat cu o solutie antivirus si se foloseste o conexiune wireless criptata sau traditionalul cablu de retea, nu aveti de ce sa va faceti grij.

Atentie insa daca aveti copii care folosesc acelasi computer pentru divertisment, deoarece acestia pot descarca si instala aplicatii potential periculoase fara sa banuiasca ca pot compromite integritatea si siguranta calculatorului.

Produsele Bitdefender din seria 2013 vin cu SafePay, un browser securizat care nu permite virusilor sa compromita sesiunile de banking sau sa fure datele de autentificare si codurile de autentificare furnizate de token-uri

Ce cunostinte minime ar trebui sa aiba utilizatorul atunci cand se pregateste sa faca tranzactii pe Internet

Din punct de vedere tehnic, operatiunile de banking nu necesita cunostiinte speciale. Utilizatorul de e-banking trebuie insa sa constientizeze faptul ca exista posibilitatea ca o infectie sa duca la pierderi financiare importante. O scanare cu QuickScan va va scuti de batai de cap suplimentare.

Cat de sigure sunt tranzactiile online prin intermediul telefonului mobil?

In functie de starea telefonului (infectat / neinfectat) sau de modul de conectare la net, sesiunea dumneavoastra de banking va poate salva timp sau va poate costa o avere.

Principalele aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere atunci cand folositi serviciile de banking de pe telefon sunt:

a) sa va asigurati ca nu instalati aplicatii de pe market-uri sau store-uri neoficiale;

b) sa evitati conexiunea la Internet printr/un hotspot nesecurizat. Bitdefender ofera gratuit un antivirus pentru telefoanele ce ruleaza Android, produs care e disponibil pe Google Play.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#securitate tranzactii online, #online banking securitate, #plati online masuri protectie securitate , #Securitate IT