Bitdefender QuickScan, serviciul gratuit ce detecteaza virusii printr-o simpla scanare online, a identificat peste 10.000 de sisteme infectate in primul trimestru al acestui an, in Romania, din cele peste 100.000 scanate in total in intervalul mentionat.
La nivel global, proportia este asemanatoare, astfel ca, din cele peste un milion de sisteme verificate intre 1 ianuarie si 30 martie, au fost detectate cu virusi circa 10% dintre ele.
Analizele releva, de asemenea, ca virusii precum si alte tipuri de atacuri informatice, devin din ce in ce mai sofisticate, iar complexitatea lor creste proportional cu numarul amenintarilor.
Astfel, instrumentele traditionale de protectie (de tipul antivirus bazat pe semnaturi) - desi foarte eficiente in detectarea amenintarilor - trebuie completate de solutiile de securitate in cloud, ce asigura o protectie mult mai avansata.
Potrivit AV-Test, organizatie independenta care se ocupa cu testarea solutiilor de securitate, numarul virusilor creste cu aproximativ 55.000 de noi variante pe zi, ceea ce inseamna ca la fiecare doua secunde ia nastere o noua amenintare informatica.
Printre cele mai frecvente amenintari informatice detectate pe calculatoarele utilizatorilor de serviciul de scanare in cloud QuickScan, se numara Win32.Virtob, Win32.Ramnit si Win32.Sality, trei familii de virusi care isi ataseaza codul de orice fisier executabil de pe computer.
Foarte des intalnit este, de asemenea, botnet-ul Sality, ce se afla pe mai mult de un milion de computere active la nivel global si care este responsabil de spam, furtul de parole sau atacuri asupra altor utilizatori conectati la internet.
Potrivit datelor colectate de scanarile QuickScan, pe un numar semnificativ din computerele scanate au fost detectate keyloggere, aplicatii de supraveghere ce monitorizeaza apasarile de taste, website-urile vizitate si care pot inregistra ce se intampla pe desktop-ul utilizatorilor.
Prin folosirea unui computer pe care ruleaza un astfel de keylogger, utilizatorul se expune furtului de identitate, pierderilor de date personale sau chiar furtului de bani.
Bitdefender protejeaza datele a peste 10 milioane de utilizatori individuali si companii. Solutiile Bitdefender se distribuie peste tot pe glob, printr-o retea puternica de distribuitori.