Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Scandalul Snowden. Franta cere explicatii SUA in legatura cu spionajul electronic

Scandalul Snowden. Franta cere explicatii SUA in legatura cu spionajul electronic


Ambasadorul Statelor Unite la Paris a fost convocat de urgenta de ministrul francez de externe Laurent Fabius pentru a da explicatii in privinta unor informatii recente care releva interceptarea comunicatiilor electronice din Franta.

"L-am convocat de urgenta pe ambasadorul Statelor Unite ale Americii, care va fi primit in aceasta dimineata la Quai d'Orsay", a declarat Fabius la sosirea sa la o reuniune ministeriala europeana in Luxemburg. "Acest tip de practici intre parteneri ce pot aduce atingeri vietii private este complet inacceptabil. Trebuie sa ne asiguram, foarte rapid, ca, in orice caz, acestea nu mai sunt practicate", a adaugat Laurent Fabius in fata presei, conform Agerpres.

Agentia americana de contraspionaj NSA a interceptat masiv comunicatiile telefonice ale cetatenilor francezi, dezvaluie, luni, cotidianul Le Monde, citand documente ale fostului consultant al agentiei Edward Snowden.

Intr-o perioada de 30 de zile, intre 10 decembrie 2012 si 8 ianuarie 2013, NSA a efectuat 70,3 milioane de inregistrari de date telefonice ale francezilor, precizeaza site-ul Lemonde.fr, potrivit Mediafax.

Aceste informatii, dezvaluite in iunie de fostul consultant al agentiei, Edward Snowden, descriu tehnicile folosite pentru captarea ilegala a secretelor sau a vietii private a francezilor, adauga cotidianul.

Cum au fost colectate datele electronice

NSA dispune de mai multe moduri de colectare, afirma Le Monde. Cand unele numere de telefon sunt folosite in Franta, ele activeaza un semnal care declanseaza automat inregistrarea unor conversatii. Aceasta supraveghere recupereaza, de asemenea, mesaje telefonice si continutul lor in functie de cuvinte cheie. In mod sistematic, NSA pastreaza istoricul conversatiilor fiecarei tinte, precizeaza cotidianul.

Acest spionaj apare in cadrul programului cu numele de "US-985D". Potrivit Le Monde, explicatia exacta a acestei sigle nu a fost furnizata pana in prezent de documentele lui Snowden sau de fosti membri ai NSA. Ca o comparatie, siglele folosite de NSA pentru acelasi tip de interceptare in Germania sunt "US-987LA" si "US-987LB", constata cotidianul.

Aceasta serie de cifre ar corespunde cercului calificat de Statele Unite drept "a treia parte" careia i-ar apartine Franta, Germania dar si Austria, Polonia sau Belgia.

"A doua parte" se refera la tarile anglo-saxone apropiate de Washington, precum Marea Britanie, Canada, Australia si Noua Zeelanda, cunoscute sub numele de "Five Eyes". "Prima parte" este formata din 16 servicii secrete americane.

Documentele ofera suficiente explicatii pentru a considera ca tintele NSA sunt atat persoane suspectate de legaturi cu activitatile teroriste, cat si persoane vizate pentru simpla lor apartenenta la lumea de afaceri, politica sau la administratia franceza. Graficul NSA arata o medie a interceptarilor de trei milioane de date pe zi cu cresteri la aproape sapte milioane din 24 decembrie 2012 pana in 7 ianuarie 2013, precizeaza cotidianul.

In plus, potrivit documentelor NSA obtinute de Le Monde, agentia americana s-a interesat indeaproape, intre 1 si 31 ianuarie 2013, de adresele de mesagerie wanadoo.fr, fosta filiala Orange, care numara inca 4,5 milioane de utilizatori, si alcatel.lucent.com, companie franco-americana de telecomunicatii.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1283 ori