Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Scandalul de spionaj electronic. Zeci de milioane de apeluri telefonice din Norvegia, interceptate de NSA

Scandalul de spionaj electronic. Zeci de milioane de apeluri telefonice din Norvegia, interceptate de NSA


Agentia americana Nationala de Securitate (NSA) a spionat peste 33 de milioane de apeluri telefonice efectuate in Norvegia in decurs de doar o luna, dezvaluie ziarul norvegian Dagbladet in editia de marti, pe baza unor documente furnizate de catre Edward Snowden.

Norvegia devine astfel a sasea tara in care se dezvaluie ca a fost operat programul de spionaj al agentiei insarcinate cu interceptarea comunicatiilor, dupa Germania, Franta, Spania, Brazilia si India, potrivit ziarului.

"Prietenii nu ar trebui sa se supravegheze intre ei", a reactionat premierul norvegian Erna Solberg, contactata de postul public NRK.

"Informatiile si cooperarea in domeniul informatiilor sunt legitime, dar este necesar sa fie tintite asupra unor suspiciuni si amenintari concrete", a spus ea, subliniind ca Norvegia discuta despre aceasta problema cu Statele Unite.

NSA nu ar fi spionat continutul comunicatiilor, ci metadatele acestora, adica datele despre identitatea interlocutorilor, locul si durata apelurilor.

"Este foarte grav si este in mod evident inacceptabil ca exista programe de supraveghere a cetatenilor norvegieni de o asemenea amploare", a reactionat Bjoern Erik Thon, directorul Datatilsyn, organismul pentru protectia datelor.

"Este vorba despre date care pot spune multe lucruri despre noi", a declarat el pentru NRK.

Contactate de Dagbladet, autoritatile norvegiene au declarat ca nu au fost la curent cu acest program de supraveghere, iar doi operatori de telecomunicatii, Telenor si Netcom, au declarat pentru jurnal ca nu au oferit acces NSA.

"In ceea ce priveste activitatile in domeniul informatiilor, nu putem comenta cazuri individuale", a declarat pentru AFP Marit Andersen, o purtatoare de cuvant a Ambasadei Statelor Unite la Oslo.

"Am spus deja ca Statele Unite colecteaza informatii ca toate celelalte tari", a adaugat ea.

Potrivit Dagbladet, cazul vizeaza aproximativ 33,2 milioane de apeluri efectuate in perioada 10 decembrie 2012-8 ianuarie 2013, dar programul de supraveghere ar fi putut opera atat inainte cat si dupa aceasta perioada.

Este vorba despre aproximativ 10% din toate comunicatiile telefonice efectuate in Norvegia in decurs de o luna, potrivit Datatilsyn. Dagbladet scrie ca acest lucru face din Norvegia, care are cinci milioane de locuitori, tara cel mai intensiv spionata in ceea ce priveste populatia.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1185 ori