Romania, pe locul doi in lume la numarul de computere infectate cu virusi informatici

Joi, 05 Septembrie 2013, ora 14:05
2406 citiri
Romania, pe locul doi in lume la numarul de computere infectate cu virusi informatici

Romania se afla pe locul doi in lume, dupa India, in ceea ce priveste numarul de computere infectate cu virusi informatici, se arata intr-un comunicat al Bitdefender, care citeaza datele QuickScan, scaner-ul de securitate al companiei ce identifica amenintarile informatice active prin verificarea zonelor critice din computere.

Potrivit sursei citate, cel mai mare numar de computere infectate sunt in India (rata de infectie de 14,48%), Romania (11,55%), Statele Unite ale Americii (5,43%) si Franta (7,47%). Statisticile reflecta doar infectiile pe computere care ruleaza deja o solutie de securitate - platita sau gratuita.

In lume, potrivit documentului, cel putin unu din zece computere echipate cu o solutie antivirus este infectat cu virusi.

"Testul realizat in prima jumatate a anului arata ca in medie 11,6% dintre computerele scanate cu Bitdefender QuickScan sau cu aplicatia pentru desktop - 60-Second Virus Scanner - sunt infectate cu cel putin un tip de software periculos.

Studiul mai arata ca dispozitivele infectate ruleaza o varietate de sisteme de operare, de la versiuni vechi de Windows, ce nu mai pot fi actualizate (precum Windows 2000, ce si-a incheiat ciclul de viata in iulie 2010) pana la Windows 8 - cea mai recenta versiune a sistemului de operare al Microsoft", se arata in document.

Potrivit acestuia, numarul de infectii gasite pe fiecare platforma este proportional cu cota de piata a fiecarei editii de Windows.

"In mai putin de 10 ani cantitatea de software periculos a crescut de la infectii sporadice la mai mult de 145 de milioane de amenintari cunoscute, o rata de 40.000 de virusi pe zi. Acest lucru pune o presiune uriasa pe solutiile antivirus si creste probabilitatea unor infectii in cazul in care antivirusul si sistemul de operare nu sunt actualizate regulat. Din acest motiv o a doua opinie, obtinuta printr-o scanare online, ar putea identifica incidentele de securitate inainte de a produce efecte asupra utilizatorului", a declarat Catalin Cosoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.

Datele arata ca 9,28% dintre computerele ce ruleaza Windows 2000 sunt infectate.

"Windows XP, ce isi va incheia ciclul de viata anul viitor in aprilie, este inca folosit masiv si are o rata de infectie de 12,8% dintre sistemele scanate. Trecand la sistemele noi de operare ale Microsoft, 11,47% dintre computerele ce ruleaza Windows 7 si o alta solutie de securitate au fost gasite infectate. In contrast, pe numai 4,59% dintre masinile cu Windows 8 au fost gasiti virusi", arata Bitdefender.

#virusi calculator, #infectare virus computer Romania, #virusi sisteme operare , #Securitate IT