Razboiul psihologic: Puscasii marini americani invata sa se joace cu mintea inamicului

Luni, 23 Mai 2016, ora 16:21
5635 citiri
Razboiul psihologic: Puscasii marini americani invata sa se joace cu mintea inamicului
Foto: Stripes

Cea mai buna cale pentru infanteristii marini ai SUA de a se impune in viitoarele conflicte este cea prin care vor reusi sa se joace cu mintea adversarilor, crede comandantul departamentului de tactici de lupta cibernetica din Infanteria Marina.

Generalul de brigada Loretta Reynolds crede ca Infanteria Marina a SUA trebuie sa isi dezvolte capacitatile ofensive in materie de informatii distribuite in zonele de conflict, dupa cum anunta portalul Defense News.

Razboi informational

Reynolds, care conduce departamentul de tactici de lupta cibernetica din Corpul de Infanterie Marina, sustine ca razboiul informational reprezinta mai mult decat protejarea retelelor create in teatrele de operatiuni sau decat cunoasterea teritoriului cibernetic pe care se duce batalia.

"Este vorba si despre a penetra spatiul cognitiv al adversarului pentru a-l aduce in pozitia in care va fi nevoit sa ia deciziile pe care doresti ca acesta sa le ia si in momentul in care iti doresti sa le ia.

Vorbim despre un mod in care pui la bataie toate resursele pentru a permite unui comandant sa aiba optiuni care ii permit sa controleze mediul informational si sa stabileasca modul de gandire al adversarului", a explicat generalul de brigada.

Sa fie cu un pas inaintea inamicului se poate dovedi crucial pentru infanteristii marini americani, pe masura ce se confrunta cu tot mai multi inamici nestiuti ce par sa apara din umbra.

Provocari globale

Armata americana este nevoita sa infrunte atat adversari clasici, de tipul statelor super-inarmate, conduse de lideri cu o gandire irationala, dar si inamici non-statali, cum ar fi gruparile care se ocupa cu traficul de persoane si de arme sau organizatii teroriste.

"Daca privim la provocarile pe care le avem de infruntat in ziua de astazi, vom observa ca nu mai putem vorbi de probleme locale.

Acestea depasesc granitele nationale si se extind dincolo de o regiune sau alta. Sunt globale ca dimensiune si necesita o abordare globala", a explicat si amiralul Robert Sharp, comandantul Serviciului de Informatii al Marinei americane.

Corpul infanteristilor marini are deja 13 plutoane de soldati implicati in razboiul cibernetic si informational, dar cea mai grea sarcina nu o reprezinta contracararea adversarilor din mediul digital, ci pregatirea soldatilor pentru acest tip de conflict, recunoaste gen. Loretta Reynolds.

"Cand am pus pe picioare forta de reactie si misiuni in domeniul cibernetic, nimeni nu a privit cu ochi buni acest department, mai ales ca in Corpul Infanteriei Marine se trecuse deja la restructurari de personal", a explicat Reynolds.

Procesul de recrutare a fost unul dificil, in conditiile in care expertii in domeniu provin din randul civililor nonconformisti. Nici vorba insa de debandada in randul trupelor comandate de Reynolds.

"Acesti tineri soldati sunt extraordinari: sunt destepti, au idei bune si uneori trebuie sa ii lasi liberi ca sa rezolve problemele. Este o placere sa ii urmaresti la treaba", sustine sefa trupelor de ofensiva cibernetica ale infanteriei marine.

"Stim ca facem progrese atunci cand tinerii infanteristi, marinari, aviatori vin si se aseaza in fata tastaturii la fel de relaxati ca si cum ar fi acasa.

Diferenta este ca ei constientizeaza ca se afla in spatele unui pupitru de comanda al sistemelor de armament si al centrelor de coordonare a misiunilor strategice", a explicat si amiralul Kevin Lunday, directorul progamului de antrenament si pregatire din cadrul Comandamentului Cibernetic al SUA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#razboi cibernetic, #razboi informational SUA, #razboi hibrid , #Securitate IT