Program informatic de spionaj sofisticat, identificat in cel putin 10 tari

Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 09:04
1872 citiri
Program informatic de spionaj sofisticat, identificat in cel putin 10 tari

Grupul informatic american Symantec a anuntat duminica, in Franta, ca a descoperit un program informatic de spionaj ascuns, operational din 2008, a carui complexitate tehnica sugereaza ca crearea sa a fost cel putin supervizata de serviciile de informatii ale unui stat.

Acest program botezat 'Regin' este un cal troian extrem de sofisticat care permite supravegherea unor tinte alese cu toata discretia.

'Echipele Symantec au detectat brese in securitate in 10 tari, in primul rand Rusia, apoi Arabia Saudita, care prezinta fiecare in jur de un sfert din infectii', a explicat pentru AFP Candid Wueest, un cercetator care lucreaza pentru grupul specializat in programe informatice, potrivit Agerpres.

Celelalte tari afectate - in ordinea importantei infectiilor - sunt Mexicul si Irlanda, urmate de India, Afganistan, Iran, Belgia, Austria si Pakistan.

Contrar altui program rauvoitor, 'Stuxnet', care viza centrifugele de imbogatire a uraniului in Iran, scopul 'Regin' este de a colecta diferite tipuri de date si nu de a sabota un sistem de control industrial.

Complexitatea sa implica o faza de conceptie care a durat mai multe luni, daca nu chiar mai multi ani, si care ar necesita o investitie financiara importanta.

'Timpul si resursele utilizate arata ca o natiune este responsabila', asigura Candid Wueest.

Dezvoltatorii lui au depus, de altfel, eforturi considerabile pentru a face virusul cat mai discret posibil, permitandu-i sa fie utilizat in misiuni de spionaj persistente de foarte lunga durata.

Identificat pentru prima oara anul trecut de Symantec, 'Regin' a fost utilizat mai intai intre 2008-2011, an in care a fost retras brusc. O noua versiune a fost relansata in 2013, si aceasta este in continuare activa.

Tintele includ intreprinderi, organizatii guvernamentale si institute de cercetari.

'Prezenta sa, reperata in domenii variate, precum cel hotelier si cel aeronautic, a servit de exemplu instigatorilor pentru a se informa asupra plecarilor si venirilor anumitor persoane', afirma expertul Symantec.

'Regin' este capabil sa realizeze capturi de pe ecran, sa preia controlul asupra unui mouse si a cursorului acestuia, sa fure parole, sa supravegheze traficul unei retele, sa recupereze fisiere sterse.

'Chiar daca se reuseste identificarea unei parti, este extrem de dificil sa se determine ce a facut sau ce cauta', subliniaza Candid Wueest.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#program spionaj, #spionaj international , #Securitate IT