Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Obama recunoaste ca NSA a incalcat legea supravegherii electronice

Obama recunoaste ca NSA a incalcat legea supravegherii electronice


Administratia Barack Obama a recunoscut miercuri, la doua luni dupa primele dezvaluiri ale lui Edward Snowden, ca Agentia Nationala de Securitate (NSA) a incalcat legea intre 2008 si 2011, interceptand ilegal mesaje electronice ale americanilor fara legatura cu terorismul.

Conform angajamentului luat de Barack Obama in cadrul unei conferinte de presa la 9 august, administratia a declasificat si a publicat miercuri mai multe documente administrative si judiciare legate de programul de supraveghere pe Internet PRISM, la adresa http://icontherecord.tumblr.com/, scrie Mediafax.

Printre documente figureaza o decizie a justitiei pana in prezent secreta, lunga de 85 de pagini si emisa in octombrie 2011, care ordona NSA sa puna capat unui program de interceptare a comunicatiilor pe Internet pe retelele din fibra optica americane.

Metodele NSA "rezulta din achizitionarea unui numar foarte mare de comunicatii protejate de al patrulea amendament" al Constitutiei, a scris in aceasta decizie John Bates, judecator al Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC), referindu-se la amendamentul care protejeaza americanii fata de orice forma de perchezitie sau supraveghere excesiva.

De la reformele care dateaza din epoca Bush, FISC are ca misiune sa asculte inregistrarile si sa valideze sau sa respinga programele de supraveghere ale NSA.

Mesajele ar fi fost interceptate din cauza unor "probleme tehnice"

Programul ar fi strans nu mai putin de 56.000 de mesaje electronice intre americani in perioada 2008-2011, potrivit unei estimari a NSA furnizata atunci de un judecator, in timp ce legea americana cere un mandat individual atunci cand supravegherea vizeaza cetateni americani sau straini care se afla pe teritoriu.

Strangerea acestor comunicatii era "consecinta unei probleme tehnice (...) si nu a unui exces al NSA", a justificat miercuri un oficial din cadrul serviciilor de informatii, sub acoperirea anonimatului, in timpul unei conferinte telefonice cu jurnalistii.

"Nu este vorba despre abuzuri flagrante", a adaugat el, ci "de o problema survenita din inadvertenta si care afecteaza un numar relativ scazut de americani". Documentele arata "forta supravegherii acestui program", a insistat el, amintind ca NSA are 300 de angajati pentru auditul intern.

Aceasta publicare si recunoasterea de catre administratie a acuzatiilor lui Edward Snowden, fost administrator de retea al NSA, refugiat in prezent in Rusia, au fost celebrate ca o victorie de Electronic Frontier Foundation (EFF), care a actionat administratia in justitie pentru a obtine aceasta declasificare.

Mecanismul de supervizare NSA, inadecvat

Dar pentru Mark Rumold, avocat al EFF, documentul arata ca "tribunalul nu este echipat in mod adecvat pentru rolul sau de supervizare", a declarat el pentru AFP, intrucat judecatorul formuleaza el insusi reprosuri administratiei in privinta transparentei NSA. Rumold a facut apel la crearea unei comisii de ancheta parlamentara.

Declasificarile intervin, de asemnea, dupa dezvaluirile Wall Street Journal, care in editia sa de miercuri a detaliat amploarea plasei electronice lansate de NSA asupra Internetului. Potrivit cotidianului, agentia este tehnic capabila sa intercepteze 75 la suta din traficul pe Interent american, in scopul de a identifica amenintari straine.

"Sunt bucuros ca NSA ia masuri pentru a-si repara erorile. Dar acesta este si semnul pe care putem si trebuie sa il facem pentru a proteja americanii care sunt nevinovati si care nu au legatura cu terorismul de supravegherea statului, intentionata sau nu", a declarat miercuri Mark Udall, membru al Comisiei de Informatii, care lanseaza avertismente cu privire la NSA de mai multi ani.

Senatorul republican Bob Corker i-a scris presedintelui Obama pentru ca directorul NSA, generalul Keith Alexander, sa se explice in fata senatorilor la reluarea sesiunii Congresului, in septembrie.

Din iunie, 19 propuneri de lege au fost depuse in Congres de alesii frustrati de lipsa de transparenta ce inconjoara numeroasele programe de supraveghere a NSA, potrivit unei numaratori a asociatiei pentru apararea libertatilor civile ACLU.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1187 ori