Marea Britanie si-a facut baza secreta de spionaj pe Internet in Orientul Mijlociu

Vineri, 23 August 2013, ora 14:49
1232 citiri
Marea Britanie si-a facut baza secreta de spionaj pe Internet in Orientul Mijlociu

Marea Britanie a instalat o baza secreta de supraveghere pe Internet in Orientul Mijlociu, potrivit unui raport, joi, citand ultimele documente obtinute de fostul consultant american in domeniul informatiilor Edward Snowden, refugiat in Rusia.

Potrivit ziarului The Independent, acest raport nu mentioneaza tara in care se afla aceasta baza, dar dezvaluie ca ea poate sa intercepteze e-mailuri, apeluri telefonice si toate datele care circula pe Internet in contul Statelor Unite si unor agentii de informatii din alte tari.

Ziarul scrie ca aceasta baza utilizeaza in acest scop cabluri submarine de fibra optica instalate in regiune.

Baza transmite ulterior informatiile la centrul britanic pentru interceptari (GCHQ) cu sediul la Cheltenham, in sud-vestul Angliei, care le impartaseste ulterior cu Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA).

Contactata de AFP, Theresa May, ministrul britanic de Interne, a declarat despre acest raport ca "nu comenteaza despre cazuri de care se ocupa serviciile de informatii".

The Independent nu a precizat cum a obtinut aceste detalii din dosare provenind de la Snowden.

Interventia guvernului britanic la The Guardian

Edward Snowden, care la inceput a divulgat detalii despre supravegherea electronica mondiala efectuata de catre Statele Unite ziarului The Guardian, a obtinut pe 1 august un azil provizoriu pentru o perioada de un an in Rusia. Washingtonul a reclamat in mai multe randuri extradarea sa in Statele Unite, unde este inculpat pentru spionaj.

Sectiunea de lupta impotriva terorismului din cadrul politiei britanice a lansat joi o ancheta penala, dupa examinarea documentelor confiscate lui David Miranda, partenerul jurnalistului de la The Guardian Glenn Greenwald, care a publicat dezvaluirile lui Snowden.

The Guardian a anuntat saptamana aceasta ca experti din cadrul GCHQ au supervizat pe 20 iulie distrugerea unor documente secrete incredintate ziarului de catre Snowden.

Guvernul britanic a confirmat ca Jeremy Heywood, seful functionarilor britanici si unul dintre principalii aghiotanti ai premierului David Cameron, a fost trimis la sediul redactiei The Guardian si ca a precizat ca alternativa conducerii ziarului era sa distruga sau sa predea materialul respectiv ori sa riste eventuale proceduri judiciare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#spionaj Internet Marea Britanie, #baza secreta Marea Britanie, #baza spionaj Orientul Mijlociu, #baza spionaj electronica Anglia , #Securitate IT