Informatorul WikiLeaks va primi 'doar' 90 de ani de inchisoare

Miercuri, 07 August 2013, ora 09:23
1071 citiri
Informatorul WikiLeaks va primi 'doar' 90 de ani de inchisoare

Pedeapsa maxima pe care risca sa o primeasca Bradley Manning, "cartita" WikiLeaks, a fost redusa de la 136 la 90 de ani dupa decizia judecatorului de a asimila anumite pedepse, a anuntat marti armata americana, preluata de agentiile internationale de presa.

Soldatul in varsta de 25 de ani a fost gasit vinovat la 30 iulie de 20 din cele 22 de capete de acuzare ce il vizeaza - mai ales cinci incalcari ale legislatiei privind spionajul - dar a fost achitat de cea mai grava acuzatie, cea legata de conspiratie cu inamicul.

In cadrul unei audieri desfasurate marti pentru a-i stabili pedeapsa, judecatoarea Denise Lind a considerat ca "anumite acuzatii se repeta in ceea ce priveste sentinta" si a dispus dizolvarea acestora, a afirmat, intr-un comunicat, US Army, fara a preciza despre ce capete de acuzare este vorba.

Bradley Manning, care a recunoscut ca a transmis circa 700.000 de documente diplomatice si militare site-ului de internet WikiLeaks, risca drept urmare un total de 90 de ani de inchisoare pentru acuzatii de spionaj, de frauda informatica, de furt de informatii de la guvernul american si de insubordonare in armata. El a pledat vinovat pentru zece dintre aceste capete de acuzare pentru un total de 20 de ani de inchisoare.

Procesul, care a inceput in prima parte a lunii iunie la baza Fort Meade, la nord de Washington, este prevazut sa dureze pana la 23 august si va continua in aceasta saptamana cu audierea unor martori de catre acuzare si aparare pentru a definitiva durata pedepsei sale, noteaza AFP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#inchisoare informator Wikileaks, #Bradley Manning Wikileaks, #pedeapsa inchisoare Bradley Manning, #proces spionaj Wikileaks , #Securitate IT