Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Hackerii incep sa atace companiile de utilitati

Hackerii incep sa atace companiile de utilitati
Numarul de atacuri informatice indreptate impotriva companiilor de utilitati - curent electric, apa, gaze, etc - a crescut cu 90% in ultimele noua luni, sustine compania americana de securitate informatica SecureWorks, care a realizat un studiu pe aceasta tema.In acelasi timp, unii din cei mai cunoscuti experti in securitate informatica considera ca 70% dintre companiile mari nu au retelele protejate in fata atacurilor informatice.

SecureWorks se ocupa cu servicii de securitate IT pentru companii de utilitati si are peste 100 de clienti. Compania a urmarit atacurile informatice cele mai frecvente si a descoperit ca numarul acestora a crescut simtitor.

In medie, in fiecare zi sunt peste 50 de atacuri informatice contra retelei unei companii de acest tip. Media a fost calculata in perioada ianuarie - aprilie 2007, iar in perioada mai - septembrie numarul mediu de atacuri a crescut la 93 de atacuri pe zi.

"In 2007 am blocat mult mai multe atacuri venite pe serverele clientilor nostri decat in tot anul 2006, atat virusi, cat si troieni, phishing si altele asemenea", a declarat Wayne Haber, unul dintre directorii companiei. "Printre cele mai des intalnite amenintari informatice se numara Gozi, Storm Worm, dar si alti troieni", a explicat el.

Cercetatorii spun ca orice atac de acest gen, fie el prin e-mail sau prin browser, poate pune in pericol reteaua companiei daca vine la unul dintre angajatii obisnuiti, care nu au calculator si acasa si nu cunosc despre atacurile informatice.

Daca acceseaza link-uri primite in e-mail sau viziteaza site-uri infectate de virusi, utilizatorii pot compromite securitatea retelei companiei, iar daca o firma de utilitati are reteaua infectata de virusi, victimele sunt clientii companiei, care pot ramane fara servicii sau isi pot vedea datele confidentiale facute publice.

Wayne Haber a declarat ca o firma de utilitati - ca si orice alta firma din lume - poate scapa de pericolele informatice cu ajutorul a cateva reguli simple, dublate de sisteme software de protectie actualizate.

El considera importante regulile de utilizare, prin care angajatii sunt obligati sa evite accesarea de astfel de site-uri. Administratorii de sistem sunt de asemenea obligati sa actualizeze toate programele utilizate de companie pentru a evita riscurile.

Una din marile cauze pentru care hackerii au atat de des succes este faptul ca administratorii (si utilizatorii) folosesc programe ale caror parole standard nu le schimba. Circa 40-45% dintre operatorii de telefonie pe Internet si circa 70% dintre companii nu schimba parolele de acces cu care sunt livrate aplicatiile software, lasand accesul deschis pentru orice hacker.

In fine, aplicatiile de securitate informatica pot asigura compania ca este ferita de surprize neplacute, este vorba de firewall, antivirus, anti-spyware, filtru pentru spam si phishing, dar si functia de control a adreselor vizitate, pentru a descoperi eventualele infectii create de un angajat "neascultator".


Bloombiz

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1000 ori