Google recunoaste ca mii din utilizatorii serviciilor sale sunt urmariti de guvernul american

Joi, 07 Martie 2013, ora 11:59
1317 citiri
Google recunoaste ca mii din utilizatorii serviciilor sale sunt urmariti de guvernul american

Autoritatile SUA au supravegheat mii de utilizatori ale serviciilor Google in ultimii trei ani in scopul prevenirii unor posibile activitati teroriste, a recunoscut compania americana care furnizeaza o serie de servicii de la faimosul motor de cautare la e-mail, Youtube sau traduceri.

Din 2009 si pana in 2012, gigantul IT a primit de la guvern intre zero si 999 de cereri de date sub forma unor scrisori de "securitate nationala". Aceste cereri vizau in fiecare an intre 1.000 si 1.999 de conturi, cu exceptia anului 2010, in cursul caruia cererile au vizat intre 2.000 si 2.999 de conturi, arata Google, potrivit Agerpres.

Cererile autoritatilor americane se bazeaza pe legea antiterorista Patriot Act, adoptata dupa atentatele de la 11 septembrie 2001.

Este pentru prima data cand o companie privata publica date cu privire la aceste scrisori, foarte criticate de organizatiile de aparare a drepturilor omului, scrie AFP.

"Veti observa ca noi publicam intervale de cifre dar nu cifrele exacte. Aceasta pentru a raspunde la solicitarile FBI, Departamentului de Justitie si altor agentii (n.r. guvernamentale), care se tem ca publicarea cifrelor exacte dezvaluie informatii despre anchetele in curs", a declarat directorul de securitate de la Google, Richard Salgado, pe blogul grupului.

Asociatii ca ACLU (American Civil Liberties Union) estimeaza ca aceste scrisori dau prea multa putere guvernului, care poate astfel monitoriza conturi de internet fara un mandat dat de justitie.

Electronic Frontier Foundation considera la randul sau ca aceste scrisori sunt "periculoase", deoarece ele genereaza un "abuz sistematic de putere" din partea FBI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#monitorizare conturi Google, #supraveghere utilizare servicii Google, #monitorizare activitate internet , #Securitate IT