Gigantii IT fac un pas important in razboiul impotriva spionajului: Securizarea chat-urilor

Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 08:56
2348 citiri
Gigantii IT fac un pas important in razboiul impotriva spionajului: Securizarea chat-urilor
Foto: Enmain

Accesul la conversatiile private ale utilizatorii mesageriilor retelor de socializare si ai chat-urilor preocupa in aceeasi masura gigantii IT si serviciile de informatii din toata lumea, chiar daca din motive diferite.

Dezvoltatorii aplicatiilor de chat sunt pe punctul de a tranti usa in nas analistilor de date ai serviciilor de informatii prin criptarea mesajelor trimise prin intermediul acestor retele.

Un raport al Electronic Frontier Foundation, o organizatie care militeaza pentru dreptul la intimitate al utilizatorilor internetului, arata insa ca, pana in acest moment, servicii precum Facebook, WhatsApp sau Hangout si Snapchat nu au reusit inca sa secretizeze mesajele dintre utilizatori. Cu toate acestea, reprezentantii EFF considera ca nu mai este mult pana cand nivelul de securitate va feri discutiile din retelele chat de ochii membrilor organizatiilor teroriste sau de curioasa privire a agentiilor guvernamentale, se arata intr-un reportaj din revista Financial Times.

Efectul Snowden

Dezvaluirile facute de fostul spion american Edward Snowden privind supravegherea initiata de NSA, atat asupra rezidentilor din interiorul Statelor Unite, cat si a cetatenilor unor alte state, au generat o cursa contra cronometru pentru securizarea informatilor scurse prin intermediul serviciilor de mesagerie ale unor retele de socializare.

"Fiecare firma isi dezvolta sistemul propriu de criptare a acestor informatii. Pana recent nu exista o presiune in adoptarea acestor masuri. Insa mesajele criptate ar putea avea o infuenta covarsitoare in evolutia companiilor cu servicii de mesagerie, ca si in viata utilizatorilor", a dezvaluit Nate Cardozo, seful departamentului juridic al EFF.

Masura nu este deloc imbucuratoare pentru agentiile guvernamentale, deja seful spionilor britanici Robert Hannigan caracterizand companiile de internet ca fiind "retele de transmitere a ordinelor catre teroristi si criminali". "Faptul ca serviciile de informatii vor accesa mai greu aceste informatii este un efect secundar, nu o dorinta specifica a companiilor din mediul online", crede Cardozo.

Eforturi vizibile

Facebook deja a facut saptamana trecuta pasi importanti in directia securizarii conversatiilor, permitand userilor sa se logheze la retea prin intermediul browser-ului Tor, un program de criptare aflat la indemana internautilor. "Adoptarea unui grad ridicat de securitate pentru informatii este o idee buna si o constanta in activitatea Facebook", a declarat saptamana trecuta unul dintre purtatorii de cuvant ai companiei.

Socul produs de Snowden a creat insa un nou teren de dezvoltare a unor aplicatii de securitate tehnologica si informationala. Servicii precum CryptoCat, TextSecure, Signal si Silent Phone au aparut deja in mediul online cu diverse vresiuni de protectie a informatiilor. Din randul numelor mari, doar FaceTime si iMessage au realizat pana acum programe eficiente de criptare a informatiilor schimbate intre utilizatori, Apple avand aplicatia lansata chiar inainte ca Snowden sa defecteze.

Sub presiune

Nici organismele guvernamentale nu se multumesc doar sa priveasca de pe margine cum le dispare obiectul muncii. Numarul solicitarilor de accesare a unor informatii personale apartinand unor useri Facebook a crescut cu 24% in acest an fata de anul precedent, a confirmat compania intr-un raport privind accesul la informatii al agentiilor de securitate si informatii. "Verificam temeiul legal pentru fiecare dintre aceste solicitari si le respingem daca nu sunt bine argumentate", a explicat Chris Sonderby, un reprezentat al Facebook. Din punctul sau de vedere, internetul trebuie sa ramana un loc sigur pentru orice utilizator, iniferent de motivele invocate de autoritati.

#informatii internet, #mesaje chat, #criptare mesaje, #servicii de informatii, #supraveghere agentii de informatii, #Edward Snowden , #Securitate IT