Franta, Italia si Grecia, printre tintele spionajului cibernetic american

Luni, 01 Iulie 2013, ora 08:35
1828 citiri
Franta, Italia si Grecia, printre tintele spionajului cibernetic american

Franta, Italia si Grecia se aflau intre cele 38 de "tinte" supravegheate de Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA), potrivit unor documente comunicate ziarului britanic The Guardian de catre fostul consultant al acestei agentii Edward Snowden.

Unul dintre documentele NSA dezvaluie ca activitatile de spionaj electronic ale Agentiei vizau ca tinte ambasade la Washington si reprezentante ale acestor tari la ONU, dezvaluie The Guardian in editia sa online, potrivit AFP.

Tentative de ascultare au vizat ambasadele Frantei, Italiei si Greciei la Washington. Japonia, Mexicul, Coreea de Sud, India si Turcia au fost, de asemnea, citate intre tintele operatiunilor de supraveghere electronica, intr-un document datand din 2010.

Saptamanalul german Der Spiegel a scris anterior, sambata, bazandu-se pe documente furnizate de Edward Snowden, ca NSA, acuzata de spionarea comunicatiilor electronice la nivel mondial prin programul PRISM, a vizat ca tinte sedii ale unor institutii UE la Bruxelles si Ambasada Uniunii la Washington.

Delegatia UE la ONU a facut obiectul unor supravegheri similare, potrivit Der Spiegel.

Ce urmareau spionii informatici americani

Actiunea de spionaj a implicat nu doar microfoane instalate in cladire, ci si despre o infiltrare in reteaua informatica, permitandu-i sa citeasca e-mailuri si documente interne.

Potrivit documentelor confidentiale citate de revista germana, europenii sunt desemnati in mod explicit ca "tinte de atacat".

Potrivit documentelor consultate de The Guardian, operatiunea care a vizat ca tinta UE a avut ca obiectiv sa afle mai multe despre disensiunile dintre statele membre UE.

"Operatiunea de supraveghere a reprezentantei franceze la ONU a fost numita "BLACKFOOT", iar cea vizand ambasada Frantei la Washington "WABASH".

Ambasada Italiei la Washington a fost vizata de o operatiune al carei nume de cod a fost "BRUNEAU".

UE, Franta si Germania au cerut duminica explicatii asupra acestor acuzatii de spionare a UE.

#spionaj cibernetic SUA, #program spionaj informatic SUA, #spionaj cibernetic Europa , #Securitate IT