Facebook si Google nu mai au voie sa colecteze date din Europa. Pagubele financiare scutura din temelii gigantii

Marti, 06 Octombrie 2015, ora 17:46
4307 citiri
Facebook si Google nu mai au voie sa colecteze date din Europa. Pagubele financiare scutura din temelii gigantii
Foto: Flickr/Photosteve101

Gigantii tehnologici din Silicon Valley si serviciile de informatii americane care preluau datele clientilor de pe piata europeana si le analizau in interes propriu sunt loviti de cea mai noua decizie a Curtii Europene de Justitie.

Magistratii europeni au decis ca transferul datelor personale intre Uniunea Europeana si Statele Unite, cunoscut si sub numele de pactul Safe Harbor, sa fie declarat invalid imediat, anunta ziarul New York Times.

Restrictii aspre

Desi multe dintre companiile multinationale si-au construit in spatele prevederilor din pactul Safe Harbor diverse intelegeri cu guvernele nationale din statele UE, noua hotarare emisa de Curtea Europeana de Justitie poate rasturna tot acest esafodaj complex.

Decizia judecatorilor imputerniceste organismele cu rol de reglementare din fiecare stat european sa supravegheze modul in care se efectueaza transferul de date din tarile lor catre piata digitala din SUA.

De asemenea, autoritatile au dreptul de a impune restrictii si mai aspre in acest domeniu. Piata digitala de date din UE este gestionata in mod diferit, in functie de interesul fiecarei agentii nationale care actioneaza in domeniu.

Guvernele din Franta si Germania, unde Google si Facebook au o cota de piata majoritara in randul utilizatorilor de internet, au impus deja regului stricte in domeniul datelor cu caracter personal, oferind un grad de protectie sporit pentru cetatenii lor.

In schimb, Marea Britanie, Irlanda, dar si alte state europene s-au arata mai relaxate din acest punct de vedere, ca drept urmare Irlanda fiind si locatia preferata a multinationalelor americane care isi deschid afaceri in piata din UE.

Curtea Europeana de Justitie este autoritatea suprema in interiorul UE, iar hotararea luata azi nu poate fi supusa apelului.

Un spectru larg

Bazele de date colectate de companii, postari de pe Facebook, cautari frecvente in baza de date Google, ca si cumparaturile pe Amazon, ajutau aceste firme sa isi personalizeze oferta de servicii pentru clientii europeni sau sa vanda aceste informatii catre alte companii interesate.

Lovitura financiara suferita de gigantii IT nu se refera doar la pierderea unor venituri de pe piata europeana, ci si la cheltuielile generate de modificarile tehnologice ale sistemelor operationale pentru a intra in legalitate.

Guvernul american a facut un lobby agresiv in ultimele luni la Bruxelles pentru a stopa o astfel de decizie, dar interesul Washingtonului este cu mult mai mare decat de a proteja interesul firmelor din Statele Unite.

Daca, la prima vedere, corporatiile din Silicon Valley sunt cele care pierd venituri din greu, adevarul este ca pagubele se extind si in alte domenii, afectand orice organizatie cu activitati derulate pe cele doua continente.

Pica TTIP?

Momentul in care este emisa aceasta hotarare se poate dovedi nefast pentru relatiile comerciale dintre cele doua piete, periclitand si semnarea controversatului parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP).

"Este o veste foarte proasta pentru comertul dintre SUA si UE. Mii de afaceri din Statele Unite se bazau pe pactul Safe Harbor pentru schimbul de informatii.

Fara acesta, firmele in cauza vor fi nevoite sa gaseasca alte variante care sa suplineasca rolul transferului de date", crede Richard Cumbley, avocat in cadrul Linklaters, Londra.

Dar, dincolo de informatiile culese de firme private, decizia Curtii Europene de Justitie loveste direct si in interesul tot mai mare aratat de agentiile de informatii ale SUA pentru datele cu caracter personal ale europenilor.

"Legislatia care permite autoritatilor guvernamentale sa aiba un grad de acces general la continutul comunicatiilor electronice trebuie vazuta ca fiind compromitatoare fata de esenta dreptului fundamental de viata privata", se arata in decizia judecatorilor europeni.

Comisia Europeana, forul executiv din cadrul Uniunii, este de asteptat sa aduca saptamana aceasta lamuriri cu privire la noile reguli privind transferul de date intre cele doua continente.

Dupa anuntul facut de Curtea Europeana de Justitie, mai multi directori ai unor firme multinationale din Europa s-au declarat confuzi, afirmand ca vor trebui sa verifice cu companiile mama de peste ocean in ce masura transferul de date mai poate fi efectuat in continuare.

Tratament inegal

Pactul Safe Harbor este in vigoare inca din anul 2000, perioada in care 4000 de companii europene si americane, atat din domeniul tehnologic, cat si din alte domenii, erau asteptate sa opereze bazele de date transferate in afara Europei cu aceeasi responsabilitate ceruta de legislatia comuna europeana.

Mai multe organizatii europene care militeaza pentru dreptul la intimitate in mediul online au reclamat ca tratamentul datelor personale a fost unul diferit din momentul in care acestea au parasit UE.

In hotarare, judecatorii europeni au motivat ca cei peste 500 de milioane de locuitori din UE nu beneficiaza de dreptul de a actiona in instantele americane o companie sau o agentie guvernamentala din Statele Unite in cazul in care considera ca li s-a incalcat dreptul la viata privata.

Un proiect de lege in acest sens este in dezbatere in Congresul american, dar are foarte putine sanse de a deveni aplicabil pana la urmatoarele alegeri prezidentiale din SUA.

Hotararea Curtii Europene de Justitie stipuleaza ca autoritatile nationale din UE au dreptul sa limiteze oricand transferul de date dintre cele doua continente daca exista suspiciunea ca acestea ar putea fi folosite in moduri care contravin legislatiei europene.

Pentru Google si Facebook, ambele cu reprezentante deschise in Europa, solutia pare sa fie simpla, desi costisitoare: constituirea unei baze de date dedicata exclusiv clientilor de pe continent.

Celelalte companii americane de nivel mic si mediu s-ar putea trezi trase pe tusa de hotararea adoptata astazi de instanta suprema a UE.

#date personale UE, #transfer date UE SUA, #spionaj internet Washington, #Curtea Europeana de Justitie , #Securitate IT