Estonia, patria Skype, avertizeaza cu privire la siguranta datelor europenilor in SUA

Vineri, 05 Iulie 2013, ora 09:56
1828 citiri
Estonia, patria Skype, avertizeaza cu privire la siguranta datelor europenilor in SUA

Estonia, tara extrem de conectata la tehnologiile informatice, a atentionat Uniunea Europeana in privinta folosirii asa-numitei "cloud computing", stocarea de date online, propusa de companiile americane.

"Ultimele luni au aratat inca o data ca este extrem de important pentru Europa sa-si elaboreze propriile sisteme de stocare de date online sub legislatia europeana", a declarat presedintele estonian Toomas Hendrik Ilves, citat intr-un comunicat, transmite joi AFP.

El a facut aceasta afirmatie dupa o intrevedere cu comisarul european pentru agenda digitala Neelie Kroes si pe fondul tensiunilor declansate de dezvaluirile privind vastul program de spionaj american in Europa.

Tehnologia "cloud computing" permite utilizatorului sa-si salveze datele si aplicatiile informatice pe servere izolate si sa le exploateze prin intermediul internetului, in loc sa le stocheze local, pe hard-disk-uri.

SUA asigura 95% din tehnologia de cloud folosita in UE

Unele voci denunta riscurile acestei tehnologii pentru utilizatori, care ar putea sa piarda controlul asupra propriilor date, sa le vada pierdute total sau intrate in posesia altcuiva.

"La ora actuala, 95% din (tehnologia) cloud computing folosita in UE este asigurata de companii americane", a atentionat Thoomas Hendrik Ilves.

"Legislatia europeana de protectie a datelor trebuie modernizata, iar noi trebuie sa intelegem ca marile grupuri private au mijloacele de a aduna mai multe informatii decat un stat", a mai afirmat el.

Estonia, cu o populatie de 1,3 milioane de locuitori, este unul din cele mai conectate la internet state din Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#securitate cibernetica Uniunea Europeana, #cloud computer UE, #spionaj informatic SUA, #siguranta date personale Europa , #Securitate IT