Cum se apara americanii in scandalul de spionaj electronic: Nu l-am interceptat pe Cameron

Sambata, 26 Octombrie 2013, ora 14:42
1612 citiri
Cum se apara americanii in scandalul de spionaj electronic: Nu l-am interceptat pe Cameron

Convorbirile telefonice ale premierului britanic David Cameron nu au fost supravegheate de SUA, a declarat, pentru BBC, Caitlin Hayden, purtator de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala american, transmite sambata EFE.

Intrebata in legatura cu premierul britanic, Caitlin Hayden a raspuns: "Pot confirma, comunicatiile sale nu au fost si nu vor fi supravegheate de SUA".

Intr-o situatie similara, privind-o pe Angela Merkel, reprezentantii Casei Albe au declarat ca, in prezent, convorbirile acesteia nu sunt interceptate, dar au refuzat sa spuna clar daca aceasta a fost spionata in trecut. Cancelarul Germaniei a declarat, in legatura cu aceasta situatie ca "spionajul intre prieteni este inacceptabil".

Conform dezvaluirilor din presa, Agentia Nationala de Securitate (NSA) a SUA a interceptat telefonul mobil al cancelarului german, Angela Merkel, si a monitorizat milioane de apeluri telefonice in Franta.

Potrivit ziarului britanic "The Guardian", care cita un document din 2006 dezvaluit de fostul consultant Edward Snowden, NSA a spionat convorbirile telefonice purtate de 35 de lideri din intreaga lume.

Marea Britanie i-ar fi sprijinit pe americani in activitatea de spionaj

David Cameron, unul dintre cei mai fermi aliati ai SUA, a refuzat sa comenteze in legatura cu scandalul privind spionajul american in Europa, insa a luat apararea activitatii desfasurate de serviciile de informatii in lupta impotriva terorismului.

Intr-o conferinta de presa desfasurata la sfarsitul Consiliului European de la Bruxelles, Cameron a criticat gestul lui Edward Snowden de a face dezvaluiri asupra activitatilor de spionaj. Aceste dezvaluiri, a spus el, "fac mult mai dificila protectia" tarilor si a populatiei.

Tot sambata, "The Guardian" publica noi documente secrete dezvaluite de Snowden, potrivit carora centrul britanic de interceptari GCHQ a incercat sa tina secrete programele de spionaj in masa.

GCHQ se temea ca dezvaluirea acestora ar fi condus la o "daunatoare dezbatere publica" privind activitatea sa si la plangeri in fata unor instante precum Curtea Europeana a Drepturilor Omului, adauga EFE.

Potrivit dezvaluirilor lui Snowden, centrul britanic de interceptari a folosit programul american PRISM pentru a obtine informatii de la principalii furnizori de internet.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#spionaj SUA, #spionaj electronic Marea Britanie, #supraveghere David Cameron, #monitorizare comunicatii Europa , #Securitate IT