Cum a afectat 'afacerea' Snowden relatiile Rusia - SUA

Miercuri, 07 August 2013, ora 11:16
2039 citiri
Cum a afectat 'afacerea' Snowden relatiile Rusia - SUA

Presedintele SUA, Barack Obama, s-a declarat marti "dezamagit" de decizia Rusiei de a-i acorda azil provizoriu de un an fostului consultant al Agentiei de Securitate Nationala (NSA), Edward Snowden, dar a precizat ca, in pofida acestui fapt, va merge la summitul G20 de luna viitoare din Rusia, relateaza AFP, Reuters si RIA Novosti.

"Am fost dezamagit intrucat, chiar daca nu am semnat un tratat de extradare cu ei (n.r. rusii), traditional am incercat sa respectam (cererile lor) daca cineva incalca legea sau presupunea incalcarea legii tarii lor", a declarat Obama, intr-o emisiune televizata marti seara la NBC.

In cadrul aceleiasi emisiuni, Obama a indicat ca va participa la summitul G20 din septembrie de la Sankt Petersburg (Rusia), dar a refuzat sa precizeze daca va avea cu aceasta ocazie si o intalnire cu presedintele Vladimir Putin tete-a-tete. Anterior, Casa Alba a afirmat ca va evalua daca o intrevedere dintre cei doi sefi de stat mai are sens in conditiile date.

Invitat in emisiunea "The Tonight Show" a lui Jay Leno, Obama a afirmat ca Moscova aluneca, uneori, intr-o mentalitate a razboiului rece, potrivit Reuters.

"Sunt momente cand ei (n.r. rusii) aluneca in gandirea si mentalitatea razboiului rece. Ceea ce ii spun eu presedintelui Putin este ca totul e in trecut si ca trebuie sa ne gandim la viitor. Si nu exista niciun motiv pentru care noi nu suntem in masura sa cooperam mai eficient decat o facem in prezent", a afirmat liderul de la Casa Alba.

"Voi merge la summitul G20 pentru ca acesta este principalul forum unde se poate vorbi de economie, de economie internationala, cu liderii principalelor economii din lume", a explicat el.

Intalnirea oficiala Obama - Putin, sub semnul intrebarii

Referitor la intalnirea la varf Obama - Putin inaintea summitului G20 de la Sankt-Petersburg, Washingtonul a lasat sa planeze dubii, legand implicit aceasta intrevedere de evolutia afacerii lui Edward Snowden, fostul consultant al serviciilor secrete americane care a dezvaluit un program de supraveghere electronica a comunicatiilor de catre guvernul SUA.

Dupa ce a venit din Hong Kong, Snowden a fost mai mult de o luna practic blocat in zona de tranzit a aeroportului Seremetievo din Moscova.

Washingtonul a cerut de mai multe ori expulzarea informaticianului in tara sa, unde este inculpat pentru spionaj dupa ce a facut dezvaluiri uluitoare despre supravegherea electronica efectuata de SUA la nivel mondial.

Intre timp, conform agentiei ruse de presa RIA Novosti, rudele lui Snowden au depus documentele necesare pentru a le fi acordate vize in Rusia. Anterior, Anatoli Kucerena, avocatul lui Snowden, a declarat ca a trimis o invitatie tatalui fostului asistent tehnic al CIA. Potrivit avocatului, Snowden ar dori sa discute cu parintii planurile sale de viitor inainte de a incepe ceva in Rusia.

Scandalul de spionaj informatic a afectat si relatiile SUA - Germania

Germania a anulat acordurile privind schimbul de date cu SUA, Marea Britanie si Franta, incheiate in 1968, care permiteau serviciilor speciale ale acestor tari sa efectueze monitorizari pe teritoriul Germaniei, in urma scandalului de spionaj vizand un program de interceptari ale convorbirilor telefonice si pe internet, a relatat Russia Today, citand Deutsche Welle in limba rusa.

Potrivit surselor citate, Ministerul german de Externe a trimis deja notificari in acest sens celor trei state.

"Rezilierea contractelor din cauza evenimentelor din ultimele saptamani a devenit o consecinta necesara si adecvata a disputelor legate de protectia vietii private", a explicat ministrul german de externe Guido Westerwelle, citat de publicatia electronica Vzgliad.

Acordurile privind schimbul de date au fost semnate de catre parti dupa adoptarea de catre Germania in 1968 a legii privind limitarea secretului corespondentei, precum si al comunicatiile postale si telefonice.Este vorba de asa-numita lege G10. Aceasta lege permite serviciilor de securitate verificarea a pana la 20% din astfel de comunicatii si conexiuni intre Germania si alte tari.

Documentele respective permiteau in plus utilizarea datelor Biroului Federal pentru Protectia Constitutiei sau ale Serviciului Federal de Informatii german (BND) de catre cele trei tari.

#disputa SUA Rusia Snowden, #azil politic Rusia Snowden, #spionaj electronic SUA, #Edward Snowden spionaj SUA, #relatii externe SUA spionaj , #Securitate IT