China refuza extradarea lui Snowden, pe motiv ca ar "insela" asteptarile intregii lumi

Luni, 17 Iunie 2013, ora 14:06
1492 citiri
China refuza extradarea lui Snowden, pe motiv ca ar "insela" asteptarile intregii lumi
Sursa foto: BBC

Extradarea lui Edward Snowden in Statele Unite ar fi o "tradare" a increderii fostului agent CIA in democratia din Hong Kong si o "pierdere de imagine" pentru Beijing, a apreciat cotidianul oficial chinez Global Times, in cea mai directa luare de pozitie publica chineza in acest caz.

"O extradare a lui Snowden in Statele Unite ar fi nu numai o tradare a increderii acestuia, ci si o inselare a asteptarilor in intreaga lume", scrie ziarul de limba engleza din cadrul grupului Cotidianul Poporului, organul oficial al Partidului Comunist Chinez (PCC), relateaza AFP.

"Snowden crede in democratia si libertatea Hong Kong-ului", unde se ascunde, subliniaza ziarul, in opinia caruia fostul agent CIA, care a dezvaluit programe americane de supraveghere masiva a comunicatiilor telefonice, "nu a facut rau nimanui" si s-a limitat sa "lanseze o alerta asupra incalcarii drepturilor civice de catre Guvernul" american.

"In consecinta, ar fi o pierdere de imagine atat pentru Guvernul de la (...) Hong Kong, cat si pentru Guvernul central chinez, daca Snowden este extradat", avertizeaza The Global Times, un cotidian care abordeaza un ton nationalist, adesea virulent.

"Imaginea Hong Kong-ului ar fi patata pentru totdeauna", a adaugat publicatia, dand asigurari ca "reactia locala" fata de o eventuala extradare "va provoca tulburari" in fosta colonie britanica si chiar in China.

"Puterea tot mai mare a Chinei atrage oameni care cer azil in aceasta tara", mai scrie cotidianul, in opinia caruia "acest lucru este inevitabil si este necesar sa serveasca acumularii de prestigiu moral".

Guvernul chinez a ramas aproape mut de la declansarea scandalului, o purtatoare de cuvant a Ministerului chinez de Externe declarand saptamana trecuta ca nu are "nicio informatie" de furnizat.

Potrivit unui sondaj publicat duminica, jumatate din locuitorii Hong Kong-ului sunt ostili unei asemenea extradari. Cateva sute de persoane au manifestat sambata impotriva unei asemenea eventualitati.

Hong Kong-ul, unde justitia este independenta, beneficiaza de o anumita autonomie sub tutela Chinei si a semnat de mult timp un acord de extradare cu Statele Unite. Insa Beijingul are dreptul sa se opuna prin veto deciziilor adoptate de teritoriul sau.

Edward Snowden, refugiat de la 20 mai la Hong Kong, este vizat de o ancheta FBI, dar nu a fost anuntata, inca, vreo cerere de extradare.

#extradare China Snowden, #spionaj informatic SUA, #tradare China Snowden, #Snowden justitie SUA , #Securitate IT