Atac cibernetic masiv. 10 milioane de olandezi nu si-au mai putut folosi semnatura electronica

Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 15:44
1720 citiri
Atac cibernetic masiv. 10 milioane de olandezi nu si-au mai putut folosi semnatura electronica

Peste 10 milioane de olandezi se aflau miercuri in imposibilitatea de a-si utiliza semnatura electronica oficiala, sistemul de identificare electronica fiind supus unui atac cibernetic, a anuntat miercuri Ministerul de Interne din Olanda.

"Sistemul, numit DigiD si care permite in special cetatenilor sa solutioneze online declaratiile de impozite, nu mai este accesibil de marti seara in urma unui atac DDOS", a anuntat ministerul, potrivit unui comunicat. Foarte popular in Olanda, sistemul este folosit de 10 milioane de persoane, dintr-o populatie totala de 17 milioane, a declarat un purtator de cuvant al ministerului, Frank Wassenaar, informeaza AFP.

Datele personale ale utilizatorilor nu au fost afectate, a adaugat ministerul. Acest atac informatic a luat forma "denial of service"(DDOS) care se traduce printr-un numar foarte crescut de cereri de conexiuni nesolicitate care blocheaza in cele din urma un site.

"Este ca si cum alarma suna in continuu si usa ramane inchisa (...) hotii raman din fericire afara, dar din nefericire si vizitatorii normali", se arata in comunicat.

Identificarea electronica este un proces ce permite sa se determine fara ambiguitate identitatea unei persoane prin mijloace electronice. In unele tari, identificarea ia forma unei carti de identitate electronica, dar in Olanda, sistemul DigiD este format din utilizator si parola.

Serviciile de politie specializate in securitate cibernetica au lansat o ancheta in acest caz, mentioneaza sursa citata. Olanda a fost victima mai multor atacuri DDOS, in special asupra mai multor banci, platforma internet de gestionare a conturilor ING ramanand inaccesibila timp de cateva ore, la inceputul lunii aprilie. Site-ul companiei aeriene KLM a fost de asemenea vizat de un atac cibernetic.

#atac informatic Olanda, #atac semnatura electronica Olanda, #documente electronice Olanda , #Securitate IT