Aproape 13% dintre jocurile din Google Play colecteaza date despre utilizator si le transmit tertilor

Luni, 08 Aprilie 2013, ora 14:19
1569 citiri
Aproape 13% dintre jocurile din Google Play colecteaza date despre utilizator si le transmit tertilor

Aproape 13% dintre cele mai populare jocuri de Android contin reclame agresive care pot trimite numarul de telefon al utilizatorilor catre terti, releva un studiu realizat de compania Bitdefender, si publicat pe propria pagina de Internet.

Liderul pietei romanesti de solutii antivirus consemneaza faptul ca, din totalul celor 130.000 de aplicatii analizate, in aproape 15.000 de cazuri reclamele agresive sunt folosite pentru a colecta cantitati uriase de date personale ce sunt vandute sau distribuite ulterior companiilor de publicitate sau altor entitati, fara a informa utilizatorul in mod explicit cu privire la acest lucru.

Potrivit Bitdefender, este si cazul jocului Speed Parking 3D, pe locul 35 in Google Play in topul celor mai descarcate aplicatii gratuite in Romania, cu peste patru milioane de utilizatori activi. Practic, aplicatia solicita diverse informatii de care poate sau poate sa nu aiba nevoie pentru functionare, printre care si numarul de telefon.

"Aceasta functie a jocului il expune nu doar pe utilizator, dar si pe prietenii acestuia, persoane cu care el vorbeste la telefon. In plus, programul ii inregistreaza si adresa de email. Reclamele agresive reprezinta cea mai recenta metoda de colectare a datelor personale in scopul realizarii unor profiluri complete de utilizatori.

Acestea sunt cu atat mai valoroase cu cat contin mai multe informatii despre o anumita persoana. In Google Play sunt mai mult de 500.000 de aplicatii (...)", atentioneaza Catalin Cosoi, cercetator sef pentru Securitate din cadrul Bitdefender.

Alte aplicatii din topul celor mai descarcate in Romania care inregistreaza informatii confidentiale de care n-ar avea nevoie sunt Fingerprint Lock Scanner, ce incarca numarul de telefon catre baze de date terte, sau Rubik's Cube 3D si Speedtest.net care, in plus, inregistreaza locatia utilizatorului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#securitate jocuri Google Play, #colectare informatii utilizatori, #securitate date personale , #Securitate IT