Soarta Internetului, decisa in UE. Parintele www: Noile reguli vor afecta inovatia!

Marti, 27 Octombrie 2015, ora 14:52
4312 citiri
Soarta Internetului, decisa in UE. Parintele www: Noile reguli vor afecta inovatia!
Foto: Flickr/Marcelo Graciolli

Europarlamentarii au inceput, marti, 27 octombrie, dezbaterile pe tema legislatiei care vizeaza datele de pe Internet. Neutralitatea Internetului, un principiu care vizeaza tratarea in mod egal a tuturor datelor din reteaua globala este principala tema.

Activistii si companiile care sustin libertatea accesului la Internet se tem ca efectul legii va fi unul contrar vointei intiatorilor, aceasta putand sa se transforme intr-o amenintare la adresa libertatii Internetului, anunta revista Business Insider.

Principiul egalitatii

Ideea de baza este ca toate datele incluse in retea vor trebui tratate in mod egal. In acelasi timp insa, acest lucru inseamna ca unele date transmise pe Internet nu vor putea fi tratate preferential si, prin urmare, nici sanctionate.

Astfel, unii producatori de continut nu vor mai putea sa plateasca pentru o conexiune preferentiala cu utilizatorii serviciilor lor, iar furnizorii de internet nu vor mai fi capabili sa blocheze datele care le ingreuneaza viteza de transmisie in retea.

Legile ferme ale neutralitatii ar trebui sa impiedice astfel de scenarii.

Multi dintre cei care sustin aceasta idee cred ca favorizarea marilor companii ar putea distruge inovatia in domeniu si ar avantaja doar companiile gigantice care isi permit sa plateasca pentru aceste servicii.

Membrii Parlamentului European dezbat marti aceasta tema, dar activistii pentru libertatea Internetului sustin de mult ca efectul ar putea fi tocmai invers.

Intr-o postare de saptamana trecuta de pe un blog, profesorul de drept Barbara von Schewick afirma ca a identificat 4 probleme majore in proiectul de lege pus in dezbatere.

Puncte nevralgice

In primul rand, furnizorilor de servicii Internet li se permite ca, in anumite cazuri, sa dezvolte conexiuni rapide contra unor costuri suplimentare pentru servicii specializate exceptionale, asa cum ar fi datele medicale.

Profesorul von Schewick spune insa ca definirea exceptiilor este prea vaga, in cele din urma furnizorii de Internet putand sa isi selecteze discriminatoriu clientii in functie de cat platesc acestia pentru servicii suplimentare.

"Utilizatorii si companiile se dovedesc lipsiti de prtotectie in fata furnizorilor de servicii Internet, iar autoritatile nu par sa aiba mijlocele necesare pentru a interveni", comenteaza profesorul de la Universitatea Stanford.

Barbara von Schewick atrage atentia si asupra faptului ca evaluarea serviciilor oferite de companii prin intermediul Internetului nu are criterii foarte solide in spate, ratingul putand fi modificat artificial.

Si mai mult, furnizorii de servicii Internet vor putea cataloga clientii in mai multe clase, ceea ce le-ar permite sa mareasca viteza de transmisie a datelor sau sa o reduca in functie de clasa clientului, si nu de traficul real din retea.

Pe de alta parte, in ziua de astazi, metoda de criptare a datelor face imposibil pentru furnizori sa poata cataloga ce pachet de date ar trebui sa circule cu viteza maxima si care ar trebui sa ruleze incet.

Nu ar fi prima data cand furnizorii de servicii Internet ar opta pentru trecerea datelor indescifrabile in banda de viteza redusa a transmisiilor.

In acelasi timp, acest scenariu ar putea descuraja companiile sa mai foloseasca serviciile de criptare, ceea ce ar inseamna un Internet mai putin sigur in viitor.

Propunerea legislativa permite furnizorilor de Internet sa intervina oricand pentru a preveni congestionarea retelei, dar acest lucru ar putea fi folosit si pentru a mentine un tratament discriminatoriu fata de clienti.

Proteste nenumarate

Barbara von Schewick nu este singura voce care a atras atentia asupra inconsistentei proiectului de lege.

Sub sloganul "Save the Internet", mai multe asociatii care militeaza pentru libertatea Internetului s-au reunit pentru a contesta initiativa legislativa discutata astazi in Parlamentul European.

Sir Tim Berners-Lee, inventatorul retelei globale World Wide Web (www), se arata la fel de sceptic in privinta noilor reguli.

"Daca legea va fi adoptata in forma curenta, aceste regului vor ameninta inovatia, libertatea de exprimare si intimitatea persoanei, compromitand si sansele Europei de a avansa inspre o economie digitala", a apreciat Berners-Lee.

Alaturi de activisti, nici companiile care isi desfasoara activitatea in mediul online nu se arata multumite de piedicile ce se intrezaresc in noul proiect de lege.

"Aceste probleme pun in pericol intreg sectorul startup si cresterea economica in UE.

Libertatea Internetului este pusa in pericol in Europa si trebuie sa actionam urgent", se arata intr-un manifest comun semnat de reprezentantii companiilor BitTorrent, EyeEm, Foursquare, Kickstarter, Netflix, Reddit, Transferwise, Vimeo si YPlan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#furnizxori Internet UE, #legislatie europeana, #libertate Internet, #neutralitate Internet , #Provider internet