Solidaritate IT: Silicon Valley sare in ajutorul antreprenorilor greci

Miercuri, 08 Iulie 2015, ora 11:30
2739 citiri
Solidaritate IT: Silicon Valley sare in ajutorul antreprenorilor greci
Foto: Twitter/Panos Papadopoulos

Restrictiile aduse de controlul capitalului in Grecia incep sa dea peste cap afacerile startup dezvoltate de investitorii eleni, care nu mai pot efectua plati catre partenerii din afara tarii.

Multi dintre cei care au investit bani in noile tehnologii dezvoltate de unele startup-uri grecesti risca sa isi vada munca ruinata.

Firmele s-au trezit incapabile sa plateasca inclusiv pentru mentinerea activa a site-urilor gazduite pe servere din strainatate. Din Silicon Valley pare sa vina salvarea pentru unii dintre ei, dupa cum arata un reportaj CNN.

De la ZeroFund

"Cred ca multi dintre ei se simt ostatici in tara lor", sustine Panos Papadopoulos, unul dintre antreprenorii si investitorii de tip angel care a parasit Grecia in timp util.

Aplicatia sa, BugSense, a fost cumparata in urma cu doi ani de Splunk, una din noile companii aparute in Silicon Valley, iar tanarului i-a fost oferit un job in cadrul companiei.

Acum, Papadopoulos a pus la punct ZeroFund, un sistem prin care startup-urile elene pot solicita ajutor in aceasta perioada de blocaj financiar.

ZeroFund nu are niciun fel de obligatie atasata pentru donatori sau solicitantii de sume. Scopul final este cel de a impiedica afacerile startup din Grecia sa se prabuseasca sub presiunea blocadei financiare impuse de guvernul Tsipras.

Sumele donate sunt mici, iar solicitantii trebuie sa completeze un formular in care sa explice dimensiunea afacerii lor, numarul de angajati si suma necesara lunar pentru a efectua platile de urgenta peste hotare.

Fara implicare directa

ZeroFund functioneaza ca un serviciu voluntar si nu asigura niciun fel de recompense pentru cei care doneaza bani.

"Nu vindem parti sociale sau actiuni in cadrul companiilor pe care le ajutam. Este doar o favoare pe care o facem segmentului startup din Grecia", explica Papadopoulos.

In primele zile, suma stransa pentru pastrarea in viata a micilor companii din Grecia a fost de doar 1.900 de dolari, insa Papadopoulos se asteapta ca si numarul de cereri si de donatii sa creasca in cazul in care criza se va acutiza.

Marc Andreessen, unul dintre investitorii renumiti din Silicon Valley a contribuit si el cu o suma modica si apoi a distribuit mesajul despre ZeroFund pe contul sau de Twitter.

Cererile sosite pana acum se refera la plati ale unor sume modice, chiar si de 12,99 dolari, pe care detinatorii unore site-uri din Grecia nu le pot efectuata din cauza restrictiilor de plata impuse de guvern.

"Nu am donat mult pana acum, doar sume care sa ii tina pe linia de plutire. Ne asteptam insa ca fluxul de cereri sa creasca in saptamanile urmatoare", spune grecul.

Sistemul de colectare a donatiilor este sustinut mai de toti grecii din Silicon Valley, efortul depus de Papadopoulos fiind dublat de cel al compatriotilor sai: Jon Vlachogiannis, co-fondator BugSense; antreprenorul greco-german Wassilios Kazakos; Niko Bonatsos de la General Catalyst; John Dimatos de la Kickstarter si Christos Perakis, de la Zoottle.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza financiara Grecia, #restrictii plati online, #restrictii plati externe Grecia, #donatii startup Grecia , #Plati online