Romanii, printre ultimii din Europa la plati online

Joi, 09 Iunie 2011, ora 13:42
1770 citiri
Romanii, printre ultimii din Europa la plati online

Serviciile bancare prin Internet au avut aproape cel mai mic succes in Romania, dintre tarile Europei Centrale si de Est. Astfel, procentul de penetrare de 4% pe piata romaneasca paleste in fata celui de 42% in Cehia, 34% in Austria sau 13% in Croatia, doar Bulgaria aflandu-se in urma noastra la acest capitol, cu 2% penetrare, potrivit unui studiu GfK citat de NewsIn. 

Dintr-o medie de 4,5 activitati derulate pe Internet, 4,2 sunt pentru informare, comunicare si amuzament, un numar foarte redus de utilizatori accesand Internetul pentru tranzactii.

Astfel, dintr-un total de 9,6 milioane de romani bancarizati, doar 4% isi verifica contul prin Internet banking si 3% fac tranzactii folosind acest serviciu online, arata studiul.

Un procent asemanator face plati online cu cardul (3%, fata de 9% in Austria) sau plati de pe telefonul mobil (1,6%, fata de 29% in Austria) si doar 3% au achizitionat un serviciu financiar prin intermediul Internetului.

Peste jumatate dintre romani folosesc Internetul saptamanal, 80% folosesc telefonul mobil, iar 13% au smart phone.

Aproape o treime se declara entuziasti ai noilor tehnologii, iar alta treime, desi nu este formata din entuziasti, arata deschidere spre adoptarea acestora, potrivit GfK.

Datele care stau la baza acestor concluzii provin din studiul GfK Financial Market Data System (FMDS) si au fost facute publice in cadrul Conferintei GfK Financial Market Research.

GfK FMDS este un studiu desfasurat o data la doua luni care masoara obiceiurile bancare ale locuitorilor cu varsta de peste 15 ani din 14 tari ale Europei Centrale si de Est: Austria, Cehia, Polonia, Ungaria, Croatia, Slovacia, Slovenia, Rusia, Ucraina, Serbia, Macedonia, Bosnia Hertegovina, Bulgaria si Romania, esantionul celor chestionati in Romania fiind de 1000 de persoane, reprezentativ la nivel national. 

#internet banking, #plati online servicii bancare prin internet , #Plati online