5,8 milioane euro au fost cheltuite prin magazinele on line in primele zece luni

Miercuri, 13 Decembrie 2006, ora 04:34
1138 citiri

Un numar de 69.000 de tranzactii, in valoare de 5,8 milioane euro, au fost derulate, in primele zece luni, prin prin magazinele virtuale din Romania, potrivit unui studiu referitor la piata comertului electronic, facut la cererea Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.Pentru realizarea acestui studiu, au fost analizate 1.460 de site-uri, din care 620 de site-uri ale sectorului de turism si alte 840 din celelalte sectoare de activitate: de la IT&C, flori, articole pentru copii, incaltaminte, imbracaminte, accesorii auto, arta, farmaceutice, bijuterii, articole sportive, jucarii, muzica si carte, si pana la asigurari si servicii financiare. Dintre acestea, doar 84 de magazine virtuale permit plata online prin card bancar utilizand 3D Secure (Verified by Visa & MasterCard Secure Code), cel mai ridicat standard actual in materie de securitate a tranzactiilor pe Internet. O serie de alte 100 de site-uri folosesc procesatori externi in sistemul SSL, gen Paypal sau 2checkout.

"Chiar daca Romania este inca la inceput de drum, interesul pietei este in crestere dupa cum arata si cifrele evidentiate de acest studiu. Este insa nevoie ca romanii sa inteleaga ca nu exista riscuri suplimentare in tranzactionarea pe Internet fata de tranzactionarea in magazinele traditionale, intrucat sunt utilizate standarde de securitate, identice cu cele utilizate la nivel international, al caror scop este chiar prevenirea fraudei online", a declarat ministrul Zsolt Nagy.

Desi piata de comert electronic din Romania este inca la inceput, volumele de business inregistrate deja nu sunt neglijabile. Cifrele procesatorului RomCard, companie ce a implementat si opereaza sub standardul 3D Secure in Romania din martie 2004 (cand s-au realizat primele tranzactii online pe magazinele virtuale autohtone), arata ca numai pe primele 10 luni din acest an, prin magazinele virtuale din Romania s-au realizat aproximativ 69.000 de tranzactii, in valoare de peste 5,8 milioane Euro.

Volumul tranzactionat pe Internet este insa mult mai mare, deoarece cumparaturi de pe magazinele virtuale - inclusiv romanesti - se fac si utilizand alt standard de securitate decat cel propus de Visa si MasterCard prin 3D Secure: Verified by Visa si respectiv MasterCard Secure Code.

Dintre site-urile active, mai mult de o mie sunt inregistrate pe zona de comert electronic. In perioada noiembrie 2005 - noiembrie 2006, s-a inregistrat o medie a lansarilor de un magazin virtual la doua zile.

Bloombiz

(Sursa: Rompres)

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0003

1 USD = 4.6464 RON

-0.0112
  1. Românul care a digitalizat peste 3.000 de primării din țară și-a extins proiectul și în SUA
  2. Metoda revoluționară prin care cancerul poate fi detectat din timp. Care este rolul inteligenței artificiale
  3. Japonia anunță o investigație oficială pe subiectul OZN. Ce incidente au fost raportate în regiune
  4. Cum vor arăta de acum produsele Apple. Decizia majoră luată de companie
  5. Netflix nu va mai funcționa pe modele vechi de televizoare. Lista de dispozitive ce nu vor mai putea accesa aplicația
  6. Actualizare majoră pentru lanterna iPhone în iOS 18. Ce a îmbunătățit Apple
  7. Honor a lansat o nouă serie de smartphone-uri în România. Ce știu să facă telefoanele oferite de producător la prețuri accesibile
  8. Apple face o mutare surpriză. Închide un serviciu extrem de util și le propune clienților împrumuturi în rate
  9. Samsung anunță oficial unul dintre cele mai ieftine ceasuri inteligente ale companiei: Galaxy Watch FE. La ce preț este oferit
  10. Google Drive va trimite newslettere despre activitatea fișierelor utilizatorilor