Zune are succes, dar nu va concura serios iPod

Vineri, 01 Decembrie 2006, ora 05:45
1136 citiri

Mult asteptatul player de muzica digitala al Microsoft, Zune, a avut un debut pozitiv in magazine, dar nu s-au creat cozi, nu au fost liste de asteptare, deci nu va deveni un succes extraordinar, precum playerul iPod al Apple.Conform unui studiu care se bazeza pe primele patru zile de cand Zune a iesit la vanzare, playerul lui Bill Gates a acumulat 9% din vanzarile totale de playere inregistrate de magazinele importante din SUA. (14-18 noiembrie 2006), spun cercetatorii NPD Group.

Cifrele nu sunt mici, dar nici neasteptat de mari, mai ales ca Apple a vandut in aceste 4 zile 63% din totalul playerelor luate acasa de consumatori. Ramane de vazut ce s-a intamplat de Thankgiving si ce va fi de sarbatorile de iarna, dar deocamdata specialistii afiseaza un optimism-rezervat.

"Pentru un brand nou care a primit diverse aprecieri, de la slab la foarte bun, cifrele arata ca exista interes in piata, mai ales ca aparatul nu este compatibil cu iTunes si celelalte servicii de download de muzica existente pe piata", a declarat un analist NPD.

Zune are deocamdata doar versiunea cu hard-disc de 30Gb, cre se vinde la 249 de dolari, exact la pretui iPod-ului cu acelasi tip de hard. Insa Apple are si produse mai ieftine, dar si mai scumpe. SanDisk are produse similare de la 50 de dolari bucata. In studiile Amazon, cel mai mare magazin online, iPod era numarul unu in categoria playere digitale, iar Zune abia pe 17. In datele Buy.com, retailer specializat in eelctronice, Zune era pe locul 13.

"Orice produs digital mediatizat se vinde in 50.000 de exemplare datorita celor care vor sa incerce experiente noi. Ramane de vazut ce va fi mai departe", a spus un analist al Jupiter Research. Alt studiu recent arata ca 75% dintre anagajatii retailerilor le sugereaza oamenilor sa cumpere iPod, atunci cand acestia cer sfaturi.

Bloombiz