Investiile in IT&C vor creste, dupa cel mai slab an din istorie

Marti, 20 Octombrie 2009, ora 17:59
1450 citiri
Investiile in IT&C vor creste, dupa cel mai slab an din istorie

Investiile companiilor in domeniul industriei tehnologiei si telecom vor creste anul viitor cu aproximativ 3,3%, dupa ce 2009 a fost cel mai slab an din istoria recenta, spun analistii Gartner, care vad mai optimist anul 2010.

Valoarea investitiilor ar urma sa creasca anul viitor la 3.300 miliarde de dolari pe an, spun specialistii reuniti la Gartner Symposium, eveniment anual al companiei de analiza care reuneste manageri din industria de profil.

Pentru a ajunge la nivelul din  2008 vor mai trece inca trei ani, abia in 2012 se vor atinge cifrele de anul trecut, spun analistii industriei. Conform studiilor Gartner, anul acesta incasarile totale ale industriei vor scadea cu peste 5,2% comparat cu 2008. Multe din bugetele IT vor fi reduse si in 2010, dar vor fi si unele in stagnare sau chiar usoara crestere.

Cel mai grav afectat ramane domeniul hardware, unde scaredea veniturilor este de circa 16,5% comparat cu anul anterior, iar anul viitor nu pare ca va creste. Industria telecom scade cu 4 procente in medie, dar are sanse sa creasca circa 3,2% anul viitor. Serviciile IT scad anul acesta cu 2,1 procente, dar anul viitor cresc cu aproape 4,8%, spune compania americana de analiza.

Ca indicatie, industria hardware totalizeaza anul acesta vanzari de 317 miliarde de dolari, telecom aduna 1.900 de miliarde de dolari, iar serviciile ajung la 781 miliarde de dolari.

Pe unele segmente din industria IT lucrurile par ca s-au stabilizat, dar exista zone pe care managerii IT trebuie sa fie mai activi anul viitor pentru ca firmele lor sa ramana competitive, spune Gartner.

Vorbim despre zona business intelligence, respectiv zona de colectare si analiza a datelor, virtualizarea si zona de social media. Toate sunt unelte avansate de business care au un beneficiu clar si direct pentru afacerile companiei.

Social media se va raspandi dincolo de comunitatile pasionate de IT si Internet si va deveni un canal de informare la fel de puternic precum media. „Social media nu reprezinta doar grupurile de fani IT, ci toate segmentele de clienti”, a explicat analistul Gartner.

Studiile Gartner mai arata care sunt preocuparile principale ale specialistilor IT. Solutiile care pot reduce costurile sunt cele mai cautate anul acesta si vor fi cu siguranta pe viitor. De asemenea, se pare ca solutiile cloud computing sunt acum pe val, pentru ca aduc mai multa flexibilitate si nu sunt neaparat mai scumpe.

Anul 2010 va fi anul micilor proiecte pilot in domeniul cloud, iar pe viitor serviciile de acest tip vor deveni mainstream.

Gartner a identificat si cateva tendinte tehnologice pentru viitorul mai indepartat, dar care vor avea crestere spectaculoasa. Printre acestea se numara conectarea la Internet a echipamentelor (medicale, tehnice, personale etc).

Alt domeniu interesant pare sa fie serviciile „context-aware”, adica oferirea de servicii online asortate locatiei sau profilului utilizatorului. De asemenea, industria de „intelligence” va merge mai departe si va ajuta la descoperirea tuturor factorilor care pot semnala aparitia unei probleme sau care pot influenta deciziile pe care le ia managementul companiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
#investitii, #it%c, #IT, #industrie , #Investitii IT