Un sfert din conexiunile de Internet de pe Pamant sunt wireless

Joi, 05 Aprilie 2012, ora 12:54
1585 citiri
Un sfert din conexiunile de Internet de pe Pamant sunt wireless

Numarul gospodariilor conectate la Internet a crescut considerabil in ultima vreme, un studiu realizat de Strategy Analytics relevand ca peste 25% dintre acestea sunt conectate la retele Wi-Fi.

Pana la finalul anului 2011, 439 milioane de camine la nivel global aveau instalate retele Wi-Fi, adica 25% din numarul total. Pana la finalul anului 2016, se estimeaza ca aceste retele se vor raspandi in aproape 800 milioane de case, o rata de penetrare de 42%, releva studiul.

Retelele wireless au devenit din ce in ce mai populare, fiind una din metodele facile de acces la Internet, oferind conectivitate pentru o gama larga de device-uri, precum telefoane mobile, laptopuri sau tablete.

Datorita largii raspandiri a dispozitivelor compatibile cu conexiunile Wi-Fi, expansiunea serviciilor de broadband este un proces continuu. Astfel, numarul de camine care vor adopta aceasta tehnologie va creste in ritm din ce in ce mai accelerat in anii urmatori.

In Coreea de Sud, unde retelele broadband sunt aproape peste tot, numarul gospodariilor conectate la Internet prin retele Wi-Fi a fost cel mai ridicat in 2011, peste 80% dintre acestea alegand astfel de retele.

China, viitorul retelelor Wi-Fi

Cu toate acestea, chiar daca rata de penetrare a retelelor Wi-Fi in China a fost de doar 25% in 2011, aceasta tara va deveni principala piata de crestere pentru aceste retele in urmatorii cinci ani, numarul de gospodarii conectate la Wi-Fi urmand sa creasca cu 110 milioane pana in 2016.

"Pietele de Internet broadband dezvoltate ocupa si primele pozitii in topul statelor care au un numar mare de camine conectate la internet Wi-Fi. Cu toate acestea, datorita populatiei mari, China are deja cel mai mare numar de astfel de camine, urmata de SUA si Japonia", a declarat un analist al Connected Home Devices.

Un alt analist confirma ca pe masura ce viteza Internetului creste in tarile din zona Asia Pacific, si numarul caminelor care detin retele Wi-Fi va creste, mai ales in China, India si alte state emergente din zona. "China va fi responsabila de 31% din cresterea numarului de camine conectate la internet Wi-Fi in urmatorii cinci ani," e parerea analistului.

Astfel, Coreea de Sud, a avut in 2011, o rata de penetrare a retelelor Wi-Fi de 80,3%, iar Marea Britanie de 73,3%. Germania ocupa locul trei cu 71,7%, urmata indeaproape de Franta, cu 71,6%. Japonia ocupa locul cinci cu 68,4%. Canada, Italia, SUA, Spania, Australia, Cehia, Mexic, Polonia, Rusia, China si Brazilia se afla si ele pe aceasta lista.

Romania este una din primele tari din lume in ceea ce priveste viteza la Internet, dar nu si in ceea ce priveste rata de penetrare a conexiunilor.

Doar 15% din populatia Romaniei are acces la retele de Internet broadband, adica aproximativ 39% din gospodarii, conform datelor valabile pentru primul trimestru din 2011. Cifrele sunt explicate de o acoperire mica a acestor retele in mediul rural.

#internet wireless, #raspandire internet wireless, #internet broadband wireless , #Internet wireless