Proiecte de peste 133 milioane lei primesc finantare pentru conectarea IMM si ONG la Internet broadband

Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 18:12
1654 citiri
Proiecte de peste 133 milioane lei primesc finantare pentru conectarea IMM si ONG la Internet broadband

Aproape 1.200 de proiecte in valoare de peste 133 milioane de lei primesc, in exercitiul financiar actual al Uniunii Europene, finantare pe sectorul conectarii IMM si ONG la Internet broadband, in timp ce pe zona de eGuvernare va exista un total de 74 de proiecte care depasesc 793 milioane de lei, potrivit datelor prezentate, miercuri, intr-o conferinta de specialitate, de Petrica Ciupitu-Istrate, director Directia Monitorizare OIPSI, Ministerul Societatii Informationale (MSI).

Conform reprezentantului Organismului Intermediar din ministerul de resort, exista 593 de proiecte de conectare la Internet broadband a IMM-urilor si ONG-urilor, cu o valoare totala de 63,75 milioane lei, la care se vor adauga aproximativ 600 de proiecte care insumeaza 70 milioane de lei.

De asemenea, in exercitiul financiar care se apropie de final, pe aplicatii de eBusiness sunt semnate 200 de proiecte cu o valoare de 163,29 milioane de lei, la care se adauga alte 600 de proiecte ce urmeaza a fi contractate.

"In zona de eGuvernare exista 31 de proiecte cu o valoare totala de 473,92 milioane lei, iar alte 54 de proiecte urmeaza a fi contractate. Pe eSanatate sunt semnate 43 de proiecte, a caror valoare ajunge la 319,77 milioane lei", a mentionat oficialul citat.

Pe de alta parte, peste 2.400 de scoli din Romania urmeaza sa fie conectate la internet broadband in cadrul unui proiect cu o valoare totala de 167,95 milioane lei, in timp ce un alt proiect major de realizare a infrastructurii broadband in zonele greu accesibile (Ro-Net), in cuantum de 80 de milioane de euro, se afla in procedura de notificare la Comisia Europeana (CE).

Potrivit Tabloului de bord anual al Agendei digitale a Comisiei Europene (CE), publicat la jumatatea lunii iunie 2013, Romania are cea mai scazuta rata din UE de acces la internet in retele fixe de banda larga, iar in ce priveste retelele mobile ramane la unul din cele mai scazute niveluri din UE, dar disponibilitatea tehnologiei Next Generation Access este mai mare decat media pe plan european.

Desi accesul la retele broadband fixe este relativ scazut (89,8% din gospodariile din Romania, comparativ cu 95,5% media in UE), Romania se pozitioneaza mai bine decat media in ce priveste disponibilitatea asa-zisului Next Generation Acces, cu viteze de cel putin 30 Mb/s, de care beneficiaza 63,7% din gospodariile din Romania, comparativ cu 53,8% media in UE - indica raportul, citand statistici pe 2012.

Mai mult, accesul la retele de foarte mare viteza, de cel putin 100 Mb/s, se situeaza in Romania la unul din cele mai ridicate niveluri din Uniune.

Totodata, potrivit raportului, in ianuarie 2013, cota de piata a serviciilor de tehnologie DSL era foarte scazuta - 28% din totalul abonamentelor, fata de 73,8% in UE-, in schimb NGA era larg raspandit - 65% fata de 20% in UE.

In ce priveste accesul mobil la internet, tehnologia mobila de a treia generatie (HSPA) era accesibila, in 2012, pentru 96,2% din populatia Romaniei, foarte aproape de media din UE de 96,3%, iar la cea de a patra generatie (LTE) avea acces 23,6% din populatie (26,2% media in UE0. In schimb, de acces mobil la internet in banda larga pe baza de abonament beneficiau in ianuarie 2013 doar 27,4% dintre romani, comparativ cu 54,5% media in Uniunea Europeana.

In concluzie, raportul recomanda Romaniei sa imbunatateasca nivelul de abonare la tehnologii broadband si sa promoveze pe mai departe investitiile in infrastructura broadband.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#conectarea IMM internet, #internet broadband, #finantare IMM fonduri , #Internet wireless