Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Serviciile de Internet au generat venituri de 2 miliarde de lei in 2011

Serviciile de Internet au generat venituri de 2 miliarde de lei in 2011


Veniturile din furnizarea de servicii de acces la Internet au ajuns anul trecut la doua miliarde de lei, in crestere cu 4% fata de anul precedent, reprezentand 13% din valoarea pietei locale de telecomunicatii, potrivit datelor autoritatii de reglementare, ANCOM.

In 2011, numarul de conexiuni mobile de internet in banda larga a urcat cu 39%, la 4,23 milioane, iar cel al conexiunilor de acces la internet fix in banda larga a avansat cu 260.000 (9% fata de 2010), la 3,26 milioane.

Astfel, ratele de penetrare sunt de 17,1% la 100 locuitori, respectiv 41,6% la 100 gospodarii, calculate pe baza rezultatelor preliminare ale recensamantului populatiei desfasurat anul trecut.

Cresteri in cazul conexiunilor ce utilizeaza cablu UTP/FTP si tehnologii xDSL

Potrivit datelor ANCOM, cele mai importante cresteri in cel de-al doilea semestru al anului 2011 au vizat conexiunile care utilizeaza cablu UTP/FTP (6% semestrial si 14% anual), numarul acestora ajungand la 1,8 milioane, precum si conexiunile care utilizeaza tehnologiile xDSL pentru accesul la utilizatorul final (4% semestrial si 11% anual), care au ajuns la un milion.

In acelasi timp, conexiunile de acces prin cablu coaxial au inregistrat o scadere de 4% semestrial si de 9% anual, pana la 0,4 milioane.

Din totalul conexiunilor de acces la internet in banda larga furnizate la puncte fixe, 2,9 milioane (89%) folosesc tehnologia FTTx, tehnologie care utilizeaza fibra optica pana la locatia utilizatorului final sau pana la un anumit punct situat in apropierea locatiei utilizatorului final, in continuare conexiunea fiind realizata prin intermediul altor tehnologii (cablu coaxial, radio, cablu UTP/FTP, xDSL), acest lucru permitand furnizarea unor viteze ridicate.

Ratele de penetrare a conexiunilor de acces la internet in banda larga la puncte fixe la 100 de locuitori si la 100 de gospodarii au crescut pe parcursul anului 2011 cu 1,5, respectiv 3,6 puncte procentuale, pana la 17,1%, respectiv 41,6%.

Din cele 3,26 milioane de conexiuni de acces la internet in banda larga la puncte fixe raportate la sfarsitul anului trecut, 2,95 milioane erau folosite de abonati persoane fizice (4% semestrial si 9% anual), in timp ce 0,31 milioane de conexiuni erau instalate persoanelor juridice (3% semestrial si 2% anual).

In cea de-a doua jumatate a anului 2011 s-a constatat o crestere mai accentuata a numarului de conexiuni instalate in mediul rural (14%), pana la 0,68 milioane conexiuni, in timp ce in mediul urban numarul conexiunilor a crescut cu 2%, pana la 2,58 milioane.

In ceea ce priveste viteza conexiunilor de internet la puncte fixe se remarca cresterea numarului de conexiuni de foarte mare viteza (cel putin 30 Mbps), acestea ajungand la o pondere de aproape 50% din totalul numarului de conexiuni la puncte fixe.

Conform datelor furnizate de cei 6 furnizori de servicii de acces la internet la puncte mobile, numarul total de conexiuni active de acces la internet in banda larga la puncte mobile a ajuns la 4,23 milioane, in crestere cu 20% semestrial si 39% anual.

"Astfel, s-au raportat 3,11 milioane de conexiuni mobile active in banda larga utilizate prin intermediul telefoanelor mobile si 1,12 milioane de conexiuni mobile active in banda larga prin intermediul modemurilor/cardurilor/USB (utilizate pentru conectarea la internet a laptop-urilor, tabletelor sau a desktop-urilor)", a spus Marinescu.

Conform ANCOM, numarul total de terminale/cartele SIM care permit accesul la internet la puncte mobile prin intermediul tehnologiior 3G (inclusiv 3G+) sau EV-DO a crescut cu 15% in ultima jumatate a anului 2011, la 5,9 milioane.

Traficul mediu lunar realizat de un utilizator de internet mobil a ajuns la 220 MB, existand o diferenta notabila intre media lunara a traficului realizat prin intermediul modemurilor/cardurilor/USB (1.150 MB) si cea a traficului realizat prin intermediul telefoanelor mobile (30 MB).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1268 ori