Cum scapa Romania de penalitati pentru legea "Big Brother"

Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 13:13
1218 citiri
Cum scapa Romania de penalitati pentru legea "Big Brother"

Comisia Europeana ameninta Romania cu amenzi pe tema legii retinerii datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de trafic de telefonie si Internet.

Executivul european sustine ca nu aplicam legislatia UE in domeniu, insa plenul Camerei Deputatilor a votat marti retrimiterea la Comisia Juridica a legii, noua versiune fiind conceputa sa respecte prevederile comunitare.

Romania are termen pana la 26 aprilie sa raspunda unui aviz motivat suplimentar trimis la sfarsitul lunii martie de Comisia Europeana in legatura cu netranspunerea in legislatia nationala a Directivei privind retinerea datelor, in caz contrar riscand sanctiuni din partea Curtii de Justitie a UE.

Varujan Pambuccian, membru in Comisia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor, a declarat pentru Business24.ro, ca doar prima varianta a Legii nr. 298/2008 a fost declarata neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala a Romaniei.

Varianta mult mai restrictiva

Deputatul sutine ca prima versiune a acestei legi nu putea fi pusa in aplicare, in timp ce actuala versiune nu mai are aceasta deficienta. Singurul avantaj, considera Varujan Pambuccian, este faptul ca, acum este obligatoriu ca toate datele cu caracter personal sa fie semnate electronic, pentru ca ele sa nu poata fi modificate.

Politicianul este de parere ca actuala versiune a legii este mult mai restrictiva fata de cea initiala, cu pedepse penale pentru cei care o incalca.

In opinia lui Pambuccian, varianta actuala a legii nu mai permite manipularea informatiilor personale in scopuri comerciale si nici folosirea acestor informatii in scop abuziv de catre institutiile statului.

Deputatul este ferm convins ca Romania va scapa de amenda din partea Comisiei Europene, pentru ca legea a fost trimisa deja la Comisia Juridica din Camera Deputatilor, iar in cel mult trei saptamani va fi adoptata.

Responsabilizarea tuturor factorilor implicati

Varujan Pambuccian crede ca efectul imediat al aplicarii acestei legi se va manifesta prin incetarea preluarii de informatii confidentiale "la liber", asa cum s-a intamplat pana acum.

El considera ca vor fi responsabilizati cei care folosesc aceste baze de date, in mod special in contextul in care pedeapsa care se aplica pentru incalcarea legii este inchisoare de la doi la sase ani.

Un alt castig al noii legi este ca datele sunt distruse sau arhivate dupa folosirea lor de catre institutiile statului, conform legii arhivarii electronice.

Comisia Europeana a trimis Romaniei la 27 octombrie anul trecut un aviz motivat (a doua etapa a procedurii de infringement), solicitandu-i ca in termen de doua luni sa ia masuri in vederea asigurarii conformitatii depline cu normele UE in domeniul retinerii datelor, prin transpunerea directivei in legislatia nationala.

#date cu caracter personal, #Comisia Juridica Camera Deputatilor, #Comisia Europeana Romania , #Internet Romania