Esti proprietarul unui domeniu .ro? Iata cateva sfaturi ca sa nu-l pierzi dupa ultimele modificari

Luni, 05 Februarie 2018, ora 12:31
8374 citiri
Esti proprietarul unui domeniu .ro? Iata cateva sfaturi ca sa nu-l pierzi dupa ultimele modificari
Foto: CC0 Creative Commons

Domeniile ".ro" sunt printre putinele, daca nu singurele domenii, care nu aveau taxa anuala de mentenanta. Ei, iata ca, incepand cu 1 martie 2018, toti proprietarii de domenii ".ro" vor plati o taxa anuala.

De fapt, se stie de mai multi ani ca RoTLD va introduce o taxa anuala pentru toate domeniile ".ro" si, pana la urma, este normal sa existe o taxa periodica, intrucat cheltuielile de operare a sistemului domeniilor ".ro" sunt periodice, cheltuieli cu personalul si echipamentele.

Cu toate acestea, opiniile pe internetul romanesc se impart in doua tabere: cei care critica si cei care se bucura ca se introduce taxa anuala.

Cei care critica introducerea taxei anuale o fac pentru ca in trecut s-a folosit exprimarea nefericita "inregistrare pe viata".

Altii se bucura ca se introduce taxa anuala si astfel sunt deblocate mai multe domenii ".ro" care sunt uitate si nu vor fi reinnoite de vechii proprietari. In acest mod, ele devin disponibile pentru a fi inregistrate de catre oricine, pe principiul "primul venit, primul servit".

Care e situatia domeniilor ".ro"?

In acest moment, sunt 946.754 de domenii ".ro" inregistrate (conform rotld.ro).

Majoritatea au fost inregistrate cu taxa unica, pe o perioada "nedeterminata".

Sunt foarte putine domenii ".ro" care sunt deja inregistrate in sistem de taxa anuala.

Initial, RoTLD a incercat sa introduca unele reguli neagreate de partenerii RoTLD (reselleri de domenii ".ro", de obicei companii de hosting). In urma unei scrisori deschise, RoTLD a imbunatatit unele reguli ale domeniilor ".ro".

Domeniile inregistrate pana la 01.03.2013 vor expira pe parcursul lui 2018, iar detinatorii lor risca sa le piarda daca nu platesc taxa anuala de mentenanta.

Domeniile inregistrate inainte de 01.03.2013 vor primi minimum trei luni perioada de gratie pentru plata serviciului de mentenanta, astfel incat primele domenii vor expira incepand cu 01.06.2018.

Ce sa faci ca sa nu iti pierzi domeniile ".ro" pe care le detii?

In primul rand, ai putea sa faci un inventar cu domeniile pe care le ai.

Domeniile ".ro" se pot achizitiona de la RoTLD sau de la dintre cei peste 80 de parteneri. Daca ai cumparat un domeniu in urma cu mai mult de 10 ani e destul de usor sa uiti de el. Dar e pacat sa il pierzi.

Apoi, verifica aici cand expira fiecare dintre domeniile tale:

Pentru ca la RoTLD taxa anuala va fi mai mare decat la parteneri si pentru ca e mai simplu sa iti administrezi domeniile la un singur furnizor, alege un partener la care sa platesti taxa anuala si transfera-ti toate domeniile la el.

Transferul este gratuit si se poate face folosind cheia de transfer din contul RoTLD de administrare a domeniului.

Nu in ultimul rand, plateste taxa anuala la partenerul RoTLD pe care l-ai ales.

Cum stii ca a expirat domeniul ".ro" pe care il detii

Trebuie sa stii ca data exacta a expirarii unui domeniu ".ro" este stabilita conform unui algoritm clar si ca poti verifica online data expirarii sale.

Adrian Andreias, CEO Hosterion

#taxa domenii ro, #cum sa nu pierzi domeniul ro , #Internet Romania